14:50:44 19.04.2024
Stiri

STUDIU // Ce efecte are asupra CREIERULUI vitamina C?

Știri 18.10.2017 07:30 Vizualizări1941 Autor: Ziarul National
STUDIU // Ce efecte are asupra CREIERULUI vitamina C? sursa: eva.ro


Vitamina C este foarte populară în sezonul rece, fiind recomandată pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea gripelor și răcelilor. Dar oamenii de știință au descoperit că vitamina C are un efect semnificativ și asupra creierului.

Cercetătorii din Australia au descoperit o legătură între nivelul vitaminei C din organism și funcția cognitivă, potrivit naturalnews.com.

Proprietățile antioxidante ale vitaminei C au fost îndelung studiate, dar rolul său biologic la nivelul creierului a devenit abia de curând o temă de interes. Studiile pe animale au descoperit că vitamina C are un rol crucial în neurodezvoltare prin influențarea dezvoltării neuronilor, dar și prin diferențierea neuronală și formarea mielinei, stratul care protejează nervii.

Având în vedere importanța vitaminei C pentru sistemul nervos central, numeroase studii au analizat dacă nivelul de vitamina C din organismul unei persoane are legătură cu abilitățile cognitive ale acesteia. Cercetătorii din Australia au realizat o analiză a acestor studii, pentru a descoperi efectele nivelului de vitamina C asupra performanțelor cognitive în cazul persoanelor cu funcții cognitive normale, dar și asupra celor care au dizabilități cognitive, precum demență sau Alzheimer.

Specialiștii au analizat studii pe acest subiect desfășurate din 1980 și până în ianuarie 2017. Multe dintre aceste studii s-au bazat pe folosirea unei tehnici de evaluare a capacității cognitive a unei persoane prin folosirea unui chestionar special care poate determina nivelul de dizabilitate cognitivă și progresul realizat de o persoană de-a lungul timpului. Măsoară funcții precum capacitatea de memorare, calculele, folosirea limbajului, orientarea și capacitatea de a urma comenzi de bază.

Oamenii de știință au selectat 50 de studii din peste 500. Patrusprezece dintre acestea includeau participanți cu probleme cognitive, iar 36 de studii includeau participanți sănătoși, fără astfel de probleme.

Au descoperit astfel că în cazul persoanelor sănătoase, concentrația de vitamina C din sânge era corelată cu abilitatea lor cognitivă.

În cazul celor cu probleme medicale cognitive, această corelație nu a existat. Cu alte cuvinte, persoanele care au un nivel ridicat al vitaminei C din sânge au rezultate mai bune la testele de inteligență.

Unii experți au susținut că rezultatele pot fi afectate de faptul că persoanele care suferă de demență sunt bătrâni care adesea nu au capacitatea de a lua decizii de nutriție corecte sau care nu își pot mesteca eficient alimentele, ducând astfel la deficiența de vitamina C.

Specialiștii consideră că sunt necesare mai multe studii pe această temă pentru a putea stabili o legătură clară între nivelul vitaminei C și capacitatea mentală a unei persoane sănătoase. Dar o cercetare realizată în anul 2014 a descoperit că vitamina C este esențială pentru a preveni declinul abilităților de gândire asociate cu îmbătrânirea și cu afecțiunile neurodegenerative. O deficiență de vitamina C afectează, de asemenea, funcțiile creierului în timpul dezvoltării sau regenerării după un traumatism la nivelul creierului.

Cum să incluzi mai multă vitamina C în alimentația ta

Se estimează că 15% dintre adulții din Occident au o deficiență de vitamina C, fiind mai des întâlnită în cazul persoanelor vârstnice, a fumătorilor, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu venituri mici. Vitamina C nu este stocată în organismul uman, deci nivelul trebuie refăcut zilnic prin intermediul alimentației. Printre cele mai bune surse de vitamina C se numără portocalele, broccoli, ardeii roșii, varza kale, căpșunile, varza de Bruxelles, kiwi.

Sursa: eva.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md