STUDII // Care este cea mai sănătoasă ciocolată?
2390
sursa: eva.ro Cremoasă și delicată, savoarea ciocolatei este aproape imposibil de refuzat. Descoperă care este cea mai sănătoasă ciocolată.
Una dintre cele mai bune vești pe care le-au dat cercetătorii în ultimii ani a fost cea legată de efectele pozitive ale consumului de ciocolată. De îndată ce s-a aflat că delicioasa ciocolată este utilă pentru prevenirea atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale dietele au dobândit o nouă semnificație.
Dacă este posibil să consumi și lucruri care au un gust bun, regimul nu mai este la fel de intimidant, iar drumul spre greutatea ideală devine mult mai interesant. Chiar dacă ciocolata poate fi considerată un remediu contează foarte multe ce sortiment alegi. Dacă te-ai întrebat care este cea mai sănătoasă ciocolată, află că și nutriționiștii au avut dificultăți pentru a identifica tipul de ciocolată care asigură cele mai multe beneficii organismului. Aparent, ciocolata este un remediu la îndemâna oricui, dar dacă nu alegi varianta potrivită poți consuma grăsimi saturate în exces și prea mult zahăr.
Cacao și indienii Kuna
Ciocolata a fost folosită pentru efectele curative timp de mii de ani, dar efectele ei benefice pentru protecția inimii au fost recunoscute de-abia la începutul anilor ’90. Cercetătorii de la Harvard, coordonați de Norman Hollenberg au investigat de ce indienii Kuna, localizați în Insulele San Blas din Panama, nu sufereau de hipertensiune arterială, nici măcar la vârste înaintate. Acest lucru venea în contradicție cu un consum ridicat de sare, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să le studieze dieta cu mai multă atenție.
Dacă ar fi fost vorba numai despre factori genetici, atunci indienii Kuna nu ar fi trebuit să aibă probleme nici dacă se mutau la oraș, într-un mediu modern. Cu toate acestea, din momentul în care părăseau locurile natale, indienii aveau aceleași probleme cu hipertensiunea ca și restul populației de o vârstă similară.
De asemenea, studiile au arătat că indienii Kuna care locuiau în insule aveau un risc mult mai redus de afecțiuni cardiovasculare și cancer, comparativ cu restul populației de pe același continent. După ce au exclus factorii perturbatori cum sunt stresul sau poluarea, cercetătorii au concluzionat că diferența era dată de meniul zilnic al acestor indieni. Echipa condusă de Hollenberg a observat o diferență dramatică în dieta acestor indieni și anume faptul că ei consumau zilnic mai mult de cinci căni de cacao caldă, de persoană.
Este o mare diferență între cacao caldă pe care o beau indienii Kuna și ciocolata caldă pe care o poți cumpăra de la magazin, datorită modului de prelucrare și procesare a boabelor de cacao.
Prelucrarea
Boabele de cacao provin din arborele de cacao și, după ce sunt culese și coapte, rezultă un lichid care conține părți solide și unt de cacao. Prelucrarea înlătură o mare parte din untul de cacao, păstrând părțile solide, din care se obține pudra de cacao pe care o cunoaștem cu toții.
Această pudră conține majoritatea flavonoidelor, antioxidanții care au efecte pozitive asupra organismului. Flavonoidele au un efect benefic asupra producției de oxid nitric, stimulând circulația sângelui spre inimă, creier și extremități. De asemenea, reduc inflamațiile și previn dezvoltarea celulelor maligne ca urmare a acțiunii nocive a radicalilor liberi.
În această etapă pudra de cacao este amară, fiind combinată cu bicarbonat de sodiu prin alcalinizare pentru a o închide la culoare și a-i reduce aciditatea, astfel încât să fie mai ușor de utilizat la prepararea băuturilor. Din păcate, această metodă de procesare apărută în Olanda și practicată de aproape 200 de ani, reduce cantitatea de flavonoide cu până la 80%. În aceste condiții, dacă ai crezut că poți alege cea mai sănătoasă ciocolată în funcție de conținutul de cacao, această constatare a cercetătorilor contrazice vechile presupuneri.
Conținutul de cacao al ciocolatei, indiferent dacă este de 60, 70% sau chiar mai mult nu este un indicator relevant pentru conținutul de antioxidanți ai produsului pe care-l consumi. Cercetătorii de la Harvard consideră că ambalajul unei ciocolate nu ar trebui să evidențieze conținutul de cacao, ci mai degrabă cantitatea de antioxidanți din produs. Astfel, indienii Kuna consumau cacao obținută direct de la sursă, neprocesată, cu un conținut foarte ridicat de flavonoide.
Formula ideală
Untul de cacao are o calitate unică de a se topi la temperatura corpului uman, astfel încât devine delicios de îndată ce-l guști.
Cu toate acestea, conținutul ridicat de grăsimi și calorii poate periclita silueta dacă nu este corelat cu reducerea caloriilor provenite din alte alimente. O tabletă de ciocolată de 100g conține 500 de calorii, față de numai 12 calorii, cât are o lingură de pudră de cacao neîndulcită. Obezitatea crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, diabet și cancer, așa că nu este recomandat să încerci să obții beneficii printr-un consum ridicat de ciocolată. Din contră, o cantitate excesivă te poate face mai susceptibil la îmbolnăviri. Nu ai nevoie decât de o cantitate redusă de cacao pentru a obține beneficiile legate de longevitate și prevenirea hipertensiunii arteriale.
Astfel, cercetările realizate au relevat că indienii Kuna din Panama au consumat cea mai sănătoasă ciocolată deoarece pudra de cacao nu era procesată, iar conținutul de flavonoide rămânea intact. Procedeul olandez de prelucrare a pudrei de cacao prin alcalinizare reduce dramatic beneficiile, iar conținutul ridicat de cacao nu transformă ciocolata aleasă într-o variantă sănătoasă. Cel mai bine este să alegi ciocolata naturală, care nu a fost obținută prin alcalinizare și prin utilizarea metodelor convenționale.
Sursa: eva.ro
20.11.2018
18:30
2844
REȚETĂ // Tort de ciocolată cu avocado în loc de ouă și unt
03.04.2018
08:01
2112
REȚETĂ // Budincă delicioasă de ciocolată (cu un ingredient surpriză)
14.03.2018
11:55
2307
REȚETE // Cocktailuri de vis cu whisky şi ciocolată
20.02.2018
07:30
2586
PROVOCARE // Combinaţia dintre ciocolată şi slănină EXISTĂ
02.02.2018
07:30
2866
Poliţia caută hoţii care au furat 44 de tone de ciocolată
07.01.2018
15:07
2329
STRATEGII // Cursa pentru SALVAREA ciocolatei
30.09.2017
17:01
2156
De ce e bine să mănânci mai des ciocolată! Ce se întâmplă în organismul tău dacă o consumi
20.06.2017
15:01
4069
Cum poţi scoate PETELE de ciocolată de pe textile! Două trucuri utile
11.01.2017
19:03
2026
Efectul SURPRINZĂTOR al ciocolatei: VINDECĂ o afecţiune comună în sezonul rece
01.01.2017
08:31
3084
Vrei să întinerești? Uite ce TREBUIE să mănânci
31.12.2016
11:00
2159
De ce e ciocolata TOXICĂ pentru cei care suferă de cancer?
22.11.2016
17:30
1756
Un jaf INCREDIBIL de dulce: Hoţii au FURAT două tone de ciocolată franţuzească
03.11.2025
13:51
72
Maia Sandu, voce importantă la Summitul Euronews despre viitorul extinderii UE și progresul Republicii Moldova
03.11.2025
13:39
116
Rețineri de amploare într-un dosar de escrocherie prin investiții fictive: noi suspecți și probe confiscate
03.11.2025
13:29
126
Mihai Popșoi și omologul elvețian analizează reglementarea conflictului transnistrean în cadrul unei întâlniri bilaterale la UNESCO
03.11.2025
12:53
235
Virusurile: soluția inovatoare împotriva infecțiilor greu de tratat cu antibiotice?
03.11.2025
12:52
308
Eugen Osmochescu, noul lider al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, promite reforme mari pentru o economie modernă și sustenabilă în Moldova
03.11.2025
12:50
299
Emil Ceban, noul ministru al Sănătății, prezentat oficial de premierul Alexandru Munteanu
03.11.2025
12:21
262
Israelul recuperează trupurile a trei soldați răpiți de Hamas
03.11.2025
10:30
363
Mihai Popșoi reprezintă Moldova la Conferința UNESCO din Samarkand: Șanse mari pentru un loc în Consiliul Executiv
03.11.2025
10:17
415
„November Investment Brunch – Bucharest Real Estate Event”: Proimobil prezintă direcțiile de investiții pentru 2026
03.11.2025
10:07
388
Funcționarii publici, pregătiți pentru analiza impactului actelor normative: un pas spre reforma administrației publice din Moldova
03.11.2025
09:44
361
Conflicte ajunse la capăt: Bărbat din Chișinău își primește pedeapsa pentru violență gravă!
03.11.2025
08:17
453
Trump sugerează că Rusia și China ar efectua teste nucleare secrete, iar SUA ar putea să urmeze exemplul
03.11.2025
07:53
450
Horoscopul zilei 03.11.2025
03.11.2025
07:09
418
Trump rămâne reticent în privința furnizării de rachete Tomahawk către Ucraina
02.11.2025
22:53
557
Hamas predă trei cadavre ale ostaticilor în cadrul schimbului ambițios cu Israelul
02.11.2025
19:00
863
Prognoza meteo pentru săptămâna 3-9 noiembrie 2025
02.11.2025
12:44
816
Hipersomnia idiopatică: provocările și impactul profund asupra vieții de zi cu zi
02.11.2025
10:05
1017
Kremlinul respinge necesitatea unei întâlniri Putin-Trump, mizând pe eforturile diplomatice pentru Ucraina
02.11.2025
10:03
1194
Prizonierii nord-coreeni capturați în Ucraina cer azil în Coreea de Sud pentru a evita „condamnarea la moarte” dacă se întorc în Nord
02.11.2025
09:37
1032
Atacuri devastatoare în Ucraina: regiunea Zaporojie rămâne fără energie, iar victimele cresc în Odesa și Dnipropetrovsk
02.11.2025
08:13
789
Horoscopul zilei 02.11.2025
02.11.2025
07:50
1092
Congresul american se opune retragerii trupelor din România: o bătălie legislativă în pregătire împotriva planului Pentagonului.
02.11.2025
07:04
1054
Atac cu drone în portul Tuapse: un petrolier și infrastructura avariate de flăcări în urma unui raid ucrainean la Marea Neagră
01.11.2025
20:48
1924
Schimbare bruscă de temperatură duminică, 02.11.2025
01.11.2025
20:44
1012
Premierul Ucrainei felicită Guvernul Munteanu, subliniind colaborarea pentru democrație și integrare europeană
Trupele ruse avansează în Pokrovsk și atacă obiective strategice ucrainene
Ministerul Energiei lansează ghidul pentru instalarea centralelor fotovoltaice în Moldova: un pas important spre energie sustenabilă
Maia Sandu în drum spre Bruxelles: întâlniri cheie pentru viitorul european al Republicii Moldova
Maia Sandu, voce importantă la Summitul Euronews despre viitorul extinderii UE și progresul Republicii Moldova


Inapoi


