STRATEGIE // Cum să reacționezi la CAPRICIILE copilului
Nu este cea mai plăcută situație, dar trebuie să fii pregătit cu o strategie. Chiar dacă apar exact în momentele nepotrivite, există soluții pentru a diminua sau elimina capriciile copilului.
Pentru mulți părinți este o provocare să facă față momentelor în care copilul vrea neapărat ceva și începe să țipe sau să plângă. Este mult mai complicat dacă acest lucru se întâmplă în locuri publice precum magazinele sau mijloacele de transport.
În loc să te enervezi, învață să reacționezi strategic în momentul în care se manifestă capriciile copilului. Nu te gândi că o face intenționat pentru că nu vei face decât să creezi și mai multe emoții negative, ci adoptă soluții practice pentru a remedia situația.
Potrivit specialiștilor, țipetele sau plânsul copiilor care își doresc neapărat o jucărie sau orice altceva, sunt mai stresante decât o zi de lucru de 12 ore pentru părinți. În aceste condiții contează foarte mult cum gestionezi situația pentru a preveni efectele negative atât asupra ta cât și a celui mic.
Vestea bună este că poți schimba tendința copilului dacă analizezi atent ceea ce se întâmplă, în loc să presupui că toate capriciile copilului apar la întâmplare. Felul în care reacționezi poate influența decisiv copilul pentru că va înțelege dacă plânsul sau țipetele au drept efect îndeplinirea dorinței sau nu.
În primul rând trebuie să te gândești că reacționează astfel când ceva îl deranjează. De asemenea, trebuie să iei în considerare și faptul că aceste capricii vor apărea mai rar pe măsură ce copilul va crește. Odată ce începe școala vei observa că acest tip de comportament se va reduce ca frecvență, mai ales dacă părinții îi arată că nu este soluția potrivită pentru a obține lucrurile pe care și le dorește.
Iată ce strategii poți folosi pentru a reduce capriciile copilului:
Schimbă-ți percepția asupra acestui tip de comportament
În primul rând trebuie să conștientizezi că cel mic nu se comportă astfel special pentru a te enerva. De multe ori plânsul sau țipetele, deși aparent au drept obiectiv obținerea unui anumit lucru, semnalează în esență frustrarea celui mic pentru că nu i se acordă atenția de care are nevoie. Este bine că îți arată când ceva este în neregulă, dar trebuie să-l ghidezi pentru a se exprima în alt mod.
Gândește-te care ar putea fi cauzele care determină acest comportament
Ai observat că micile capricii apar mai des atunci când copilului îi este foame sau când este obosit? Sau poate când ai avut o zi aglomerată la serviciu și nu v-ați văzut decât seara? Ori după ce au avut loc schimbări majore în mediul familial cum ar fi un nou frate sau soră? De asemenea, este indicat să încerci să afli și dacă ar putea fi vorba despre o problemă legată de colegii de la grădiniță sau de la școală.
Odată ce ai obținut indicii cu privire la cauzele posibile gândește-te ce modificări ai putea face în programul lui zilnic pentru a stopa comportamentul cu efecte negative.
Încearcă să petreci mai mult timp alături de cel mic. Puteți citi, merge cu bicicleta sau poți încerca să gătești alături de copil.
Atrage-i atenția asupra a ceea ce face
Nu trebuie să-l cerți, ci doar să-i spui clar că este un capriciu. Specialiștii îți recomandă să-i exemplifici felul în care țipă sau plânge pentru că în acest fel copilul va realiza că acest gen de comportament este deranjant pentru cei din jur. De multe ori este vorba despre o reacție instinctivă și copilul nu conștientizează cât de neplăcut este sunetul plânsului constant sau al țipetelor. Acest lucru este valabil în special în cazul copiilor mai mici.
Arată-i cum sună ceea ce face, dar ai grijă să nu-l ironizezi. Pur și simplu fă o demonstrație practică, iar după aceea discutați împreună despre ce s-ar întâmpla dacă și adulții ar începe să plângă sau să țipe pentru că nu vor să se scoale devreme în fiecare dimineață și să se ducă la serviciu.
Evidențiază faptul că aceste capricii nu sunt acceptabile
Copilul trebuie să învețe că aceste capricii nu sunt modul adecvat de a-și exprima emoțiile. La fel cum l-ai învățat că nu îi poate lovi pe ceilalți când nu obține ceea ce vrea, trebuie și acum să-l determini să-și schimbe modul de exprimare.
Spune-i clar și calm că nu vei asculta ceea ce vrea decât când va spune lucrurile pe un ton normal.
Nu-l lăsa să vadă că te-ai enervat
Copiii mici își privesc adesea părinții atunci când se întâmplă ceva neașteptat pentru a-și da seama cât de supărați ar trebui să fie. După cum reacțiile tale l-au ghidat de la o vârstă foarte fragedă, la fel și în acest caz copilul va prelua indicii prețioase din reacțiile tale la capricii. Este important să vadă că nu te încrunți pentru că acest comportament ar putea persista.
Nu ceda
Nu ar fi mai ușor să-i dai bomboana sau să-i cumperi jucăria? Ba da, însă numai pe moment. Dacă observă că te-a făcut să cedezi, copilul va fi încurajat să repete acest tip de comportament de fiecare dată când vreau un lucru nou.
Fii consecvent
Cea mai gravă eroare în disciplinarea copiilor este lipsa de consecvență. Nu aplica regula de eliminare a capriciilor într-o situație pentru a uita complet de ea cu altă ocazie. Numai atunci când aplici mereu aceleași reguli vei reuși să neutralizezi capriciile copilului în mod eficient pentru că îi transmiți un mesaj clar că nu sunt metoda potrivită pentru a obține ceea ce își dorește.
Sursa: eva.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania