07:10:49 09.05.2024
Stiri

Stoianoglo o acuză pe Maia Sandu că ar fi ordonat FALSIFICAREA dosarului în care este inculpat, dar și de legături cu Plahotniuc. Procurorul general suspendat îl DISCULPĂ pe Veaceslav Platon. Președinția RESPINGE categoric acuzațiile

Actualitate 26.10.2022 11:02 Vizualizări1663 Autor: Vitalie Hadei
Stoianoglo o acuză pe Maia Sandu că ar fi ordonat FALSIFICAREA dosarului în care este inculpat, dar și de legături cu Plahotniuc. Procurorul general suspendat îl DISCULPĂ pe Veaceslav Platon. Președinția RESPINGE categoric acuzațiile


Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, o acuză pe președinta Maia Sandu că ar fi purtat discuții la Kiev cu omologul său ucrainean, dar și cu procurorul general al Ucrainei, despre falsificarea dosarului în care este inculpat. Mai mult, Stoianoglo o acuză pe Maia Sandu că ar împiedica investigarea „furtului miliardului” și că ar avea o „colaborare” cu Vlad Plahotniuc De partea cealaltă, Președinția respinge acuzațiile lansate de Stoianoglo.

„Cu referire la ultimele afirmații ale procurorului general suspendat, precizăm că președinta Maia Sandu respinge categoric acuzațiile că ar fi avut, la Kiev, discuții pe cazul Stoianoglo. Președinta Maia Sandu urmărește cu atenție reformarea Procuraturii și a întregului sector al justiției, care, după cum s-a spus și anterior, decurge cu dificultate. Șefa statului își exprimă încrederea că recentele schimbări în Procuratura Anticorupție vor produce rezultate credibile pentru societate și vor conduce la creșterea încrederii cetățenilor în actul justiției”, se arată în comunicatul Președinției.

Această replică vine după ce Stoianoglo, cel care a gestionat eliberarea lui Veaceslav Platon, a lansat mai multe acuzații grave la adresa șefei statului. Potrivit lui Stoianoglo, șefa statului ar fi negociat direct falsificarea dosarului său.

„Guvernul nu este interesat nici de faptul că așa-zisele acțiuni (obiectul mitei) ce aparțineau la două companii ucrainene au fost sechestrate de autoritățile R. Moldova încă în anul 2016 și vândute unui investitor străin în 2019. Prin urmare, modul în care acțiunile vândute de Guvernul R. Moldova în anul 2019 au fost transferate lui Alexandr Stoianoglo în 2021 nu poate fi explicat nici măcar de procurorul care duce acest dosar penal.

Să luăm ca punct de pornire data de 24 decembrie 2020, ziua în care Maia Sandu a devenit președintele republicii. Evident, astfel de falsificări ar fi fost imposibile înainte - autorii falsificării materialelor din Ucraina aveau nevoie de un sprijin politic serios și de o acoperire operativă din partea serviciilor speciale, care, după cum știe toată lumea, sunt în subordinea directă a președintelui țării.

Peste 10 zile, luând în calcul sărbătorile de iarnă, persoane din anturajul doamnei președinte s-au deplasat în Ucraina cu o copie a pașaportului soției mele și, în intervalul 4 - 5 ianuarie 2021, profitând de breșele legislative din Ucraina, prin diverse falsificări, numele soției mele a fost inclus în calitate de beneficiar în două societăți ucrainene cu o participație de 25%, ceea ce nu îi conferă beneficiarului absolut niciun drept, cu atât mai mult dreptul de proprietate, deși acționarii acestor societăți și-au păstrat drepturile asupra tuturor acțiunilor de 100% și toate modificările au fost efectuate fără consimțământul sau voința lor.

Și acum, partea cea mai interesantă. Anume în acele zile am fost informat de persoane din anturajul lui Plahotniuc că în zilele următoare voi avea mari probleme în Ucraina. Nu am luat-o în serios, deoarece nu am avut niciodată afaceri în Ucraina și nu am mai fost acolo de câțiva ani. Vă puteți întreba ce fel de interes are Plahotniuc în acest sens. Este foarte simplu – procesul de revizuire a dosarului Platon se apropia de sfârșit. Era clar pentru toată lumea că Platon nu a comis crima și că adevăratul beneficiar al banilor furați era Plahotniuc. Iar dacă Platon va fi achitat, toate acuzațiile vor cădea pe umerii lui Plahotniuc”, a scris Stoianoglo pe Facebook.

Sursa citată susține că ar exista o legătură între Plahotniuc și administrația prezidențială actuală. „Știu deja răspunsul la întrebare, dar această informație va fi prezentată societății mai târziu. Pe 6 ianuarie 2021, procurorul suspendat Viorel Morari a anunțat că a descoperit accidental numele soției mele ca beneficiar în două companii ucrainene. Un grup de procurori de la Procuratura Anticorupție, controlată de Viorel Morari, urmau să iasă la rampă cu o declarație că s-au săturat să lucreze pentru „grupul Platon”, deși nu au avut nicio legătură cu ancheta în dosarul Platon. Imediat l-am informat personal pe președintele republicii cu privire la acest subiect. Cred că toată lumea este curioasă să afle care a fost reacția președintelui. Iată că deja la 11 ianuarie 2021, imediat după sărbători și weekend, președintele efectuează o vizită neoficială la Kiev, unde se întâlnește cu omologul său ucrainean. La cererea Maiei Sandu, la această întâlnire este invitat - cine credeți? - bineînțeles, procurorul general al Ucrainei. Cunosc conținutul acestei conversații, o voi reda în curând într-o formă procedurală, astfel încât toată republica să știe despre ea.

Aproximativ o lună mai târziu, la sugestia procurorului general al Ucrainei, procurorii noștri au mers la Kiev, doar că nici măcar nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Procuraturii Generale a Ucrainei. Pentru noi, această vizită și acțiunile de investigație corespunzătoare au fost importante nu pentru a menține imaginea mea, ci pentru a dezvălui circumstanțele și a identifica persoanele care, prin toate mijloacele și metodele, încercau să împiedice investigarea furtului miliardului. Jumătate de an mai târziu, în cadrul asistenței juridice, partea ucraineană a prezentat înregistrări ale interogatoriilor, înregistrări ale altor acțiuni de investigație care confirmă, fără îndoială, că nici eu, nici soția mea, nu avem vreo tangență cu companiile ucrainene. Toate acestea sunt, fără îndoială, cunoscute de doamna președinte. Totuși, un dosar penal falsificat a fost trimis în instanță. Dosarul împotriva a doi procurori cinstiți și principiali a fost trimis în instanță împreună cu mine. Carierele a doi procurorii tineri și promițători pur și simplu le-au fost distruse și numai pentru că nu au depus mărturii împotriva mea. Pentru a completa tabloul anchetei penale, voi da doar un singur detaliu. În una dintre companiile ucrainene, ale cărei interese ar fi fost încălcate prin includerea soției mele în documentele de constituire, proprietarul companiei, un cetățean moldovean, nici măcar nu a fost interogat. Este adevărat că a fost interogat într-un alt dosar penal și a confirmat că nici măcar nu mă cunoștea pe mine sau pe soția mea, că nici el și nici eu nu am avut nimic de-a face cu modificările documentelor de constituire, că toate au fost falsificate, dar acest protocol nu a fost inclus în lista probelor care urmau să fie examinate în timpul procedurilor judiciare.

Dosarul penal împotriva mea a devenit posibil doar după ce la putere au venit „oamenii buni”. Autoritățile trebuiau cu orice preț să-și subordoneze Procuratura. Prin urmare, acest caz a fost doar un pretext pentru înlăturarea mea din funcție. Tot ceea ce am relatat nu are vreo tangență cu politicul, este din domeniul criminalului care, mai devreme sau mai târziu, va face obiectul unor investigații. Oamenii, societatea trebuie să cunoască în ce stat trăim și cine ne conduce”, a mai scris Stoianoglo pe Facebook.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost pus în libertate, după patru ani de detenţie, pe 15 iunie 2020, la niciun an de la numirea în fruntea Procuraturii Generale a lui Stoianoglo. Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicare în devalizarea fostei Bănci de Economii, a fost eliberat în urma unui demers depus de Alexandru Stoianoglo, pe motiv că dosarul acestuia de implicare în „furtul miliardului” ar fi fost „falsificat în totalitate”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md