20:44:23 19.07.2018
 
Stiri

Știați că ARVUNA și AVANSUL sunt două lucruri distincte: Care este DIFERENȚA

Economie 12.01.2018 15:40 Vizualizări1515 Autor: Ziarul National
Știați că ARVUNA și AVANSUL sunt două lucruri distincte: Care este DIFERENȚA
Poză simbol

Atunci când încheie un contract de prestare a serviciilor, mai ales în cazuri care solicită investiții mari, cum sunt procurarea unui imobil, a unui teren sau a unei bijuterii valoroase, cetățenii R. Moldova trebuie să achite, în prealabil, sume de bani, care sunt percepute ca arvună sau avans.

Pentru ca aceste noțiuni să nu creeze confuzie în rândul consumatorilor, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) explică ce diferență există între arvună și avans.

Ce este o arvună?

Arvuna este o sumă de bani sau un alt bun pe care consumatorul o dă unui prestator de servicii pentru a confirma încheierea contractului şi a-i garanta executarea. În caz de dubii, suma plătită este considerată avans.

Înţelegerea cu privire la arvună se întocmește în scris. Arvuna se ia în calcul la executarea lucrărilor, iar în cazul în care aceasta nu s-a făcut, se restituie.

Mărimea arvunei nu este limitată după valoare, însă este evident, ca aceasta să constituie doar o parte din banii pe care consumatorul îi va achita pentru executarea lucrărilor.

Arvună versus Avans?

Plata în avans este, deasemenea, un mijloc de garantare a executării contractului și reprezintă o plată preventivă.

Deosebirea dintre aceste două noțiuni rezidă din faptul că avansul nu este în stare să confirme încheierea contractului şi să garanteze executarea serviciilor, căci consumatorul care a efectuat o plată în avans este în drept să pretindă restituirea, practic în toate cazurile de neexecutare a contractului, iar prestatorul de servicii care a primit avansul, nu poate fi obligat nici într-un caz să restituie dublul plăţii primite, ca în cazul arvunei.

Care este rolul arvunei?

Prin finalităţile sale, arvuna îndeplineşte două funcţii principale:

  • confirmă încheierea contractului;
  • garantează executarea contractului.

Ca dovadă de confirmare a încheierii contractului, arvuna probează încheierea contractului, atunci cînd nu există înscrisuri sau alte dovezi în acest sens.

Un contract ce prevede plata arvunei, ca o condiţie esenţială, atunci contractul nu se va considera încheiat, până când consumatorul nu-şi va onora obligaţiunea de a achita arvuna.

Arvuna este un mijloc de garantare a executării contractului, oferind o asigurare că contractul trebuie să se respecte, iar în caz de neexecutare a contractului, partea vinovată să suporte consecinţele negative.

Ce se întâmplă când serviciul nu este prestat?

În cazul în care pentru neexecutarea contractului este responsabil consumatorul, arvuna rămâne prestatorului de servicii.

Dacă pentru neexecutarea contractului este responsabil prestatorul de servicii, el este obligat să plătească consumatorului valoarea dublă a arvunei.

Dacă ați depistat cazuri de încălcare a drepturilor dvs. în calitate de consumator în ceea ce privește achitarea acestor plăți pentru prestarea serviciilor, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței despre încălcările admise la numărul de telefon 022 74-14-64 sau la linia fiebinte 0 800 280 28 (apel gratuit din raionele R. Moldova).

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md