16:51:11 25.02.2024
Stiri

Statele Unite, noi sancţiuni contra Rusiei! „Bucătarul lui Putin” este pe listă

Știri 16.03.2018 17:30 Vizualizări1853 Autor: Ziarul National
Statele Unite, noi sancţiuni contra Rusiei! „Bucătarul lui Putin” este pe listă sursa: realitatea.net


Administraţia Donald Trump a anunţat, joi, noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza unor atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice, nucleare şi aeriene din Statele Unite.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat joi introducerea a cinci entităţi şi a 19 indivizi pe lista sancţiunilor.

Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, a denunţat o serie de atacuri cibernetice „periculoase” lansate de Rusia, referindu-se inclusiv la ingerinţele în scrutinul prezidenţial din 2016.

„Administraţia SUA confruntă şi contracarează activităţile cibernetice ruse, inclusiv ingerinţele în scrutinul prezidenţial american, atacuri cibernetice distructive, intruziuni asupra infrastructurii esenţiale”, a afirmat Mnuchin.

Potrivit unor surse, printre persoanele vizate de noile sancţiuni se numără agenţi ai Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) şi ai Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU).

Conform serviciilor de informaţii americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Printre cei vizaţi de sancţiuni apare şi Evgeni Viktorovich Prigozin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin” şi unul dintre principalii finanţatori ai Agenției de Cercetare pentru Internet, una dintre firmele „de troli”.

Prigozin a fost acuzat, la începutul anului, de implicare în campaniile de dezinformare.

Rusia pregăteşte un răspuns la cele mai recente sancţiuni impuse de Statele Unite

Rusia pregăteşte un răspuns pe măsură la cele mai recente sancţiuni impuse de Statele Unite, care au invocat atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice, nucleare şi aeriene, a declarat joi adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, relatează site-ul agenţiei Tass.

„Kremlinul răspunde în mod calm la noile sancţiuni şi acceptă situaţia actuală, dar Rusia a început pregătirea măsurilor de răspuns. Având în vedere calendarul nostru intern, mă aştept la alte acţiuni şi demonstraţii dure (din partea SUA) şi suntem pregătiţi pentru ele. Acest pas nu aduce nimic nou din punctul de vedere al evaluării noastre privind comportamentul Washingtonului pe scena internaţională, sunt aceleaşi măsuri de natură politică, fără legătură cu realitatea. Acuzaţiile privind presupusa interferenţă a Rusiei în procesele interne ale Statelor Unite au rămas fără dovezi”, a spus Riabkov.

Diplomatul rus a sugerat că administraţia Donald Trump a planificat adoptarea acestor sancţiuni înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, iar acţiunile SUA „au legătură cu dezordinea internă şi vizează cursul calendarului electoral (din Rusia)”.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat joi introducerea a cinci entităţi şi a 19 indivizi pe lista sancţiunilor împotriva Rusiei.

Serghei Riabkov a mai precizat că nici Rusia, nici Uniunea Sovietică, nu au desfăşurat programe pentru dezvoltarea agentului neurotoxic „Novichok”. Marea Britanie a susţinut că această substanţă a fost folosită în atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie.

Sursa: mediafax.ro; realitatea.net


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md