22:54:57 27.05.2024
Stiri

Sistemul care e de 100 de ori mai rapid decât WiFi. Folosește o tehnologie pe care o ai deja în casă

Actualitate 22.01.2024 08:00 Vizualizări5461 Autor: Ziarul National
Sistemul care e de 100 de ori mai rapid decât WiFi. Folosește o tehnologie pe care o ai deja în casă


Experții au testat sistemul care e de 100 de ori mai rapid decât WiFi, tehnologia care e folosită momentan pentru conexiunile la Internet în context comercial.

Experții au dezvoltat un nou tip de tehnologie de comunicare prin lumina vizibilă (VLC). Aceasta poate transmite datele cu ajutorul luminilor convenționale, care se găsesc în case și birouri din întreaga lume.

Tehnologia ar putea înlocui WiFi într-o bună zi, atunci când vine vorba de cel mai folosit sistem de comunicare wireless, scrie LiveScience.

Tehnologia WiFi folosește undele radio electromagnetice pentru a transmite date. Tehnologia LiFi (light fidelity) folosește surse de lumină. Teoretic, poate atunci viteze de 100 de ori mai mari decât WiFi.

LiFi e un sistem de rețea care poate integra lumina infraroșie sau ultravioletă. VLC e o tehnologie unidirecțională și folosește doar lumina din spectrul vizibil. Unii experți susțin că LiFi reprezintă tehnologia care încorporează WiFi și VLC.

VLC, sistemul care e de 100 de ori mai rapid decât WiFi, nu e folosit la nivel larg pentru că sursele de lumină trebuie să fie aprinse tot timpul. În plus, trebuie să vadă receiver-ul și nu poate fi folosită în exterior.

Folosirea unui sistem VLC cu lumină albă obișnuită reduce și stabilitatea și precizia transmiterii datelor, din cauza posibilelor interferențe.

Acum, experții au reușit să mimeze lumina albă prin crearea unui sistem VLC cu 3 culori – roșu, albastru și verde – emis de un mecanism OLED. Acesta a redus interferențele din proces. Experții au descris experimentul lor într-un studiu publicat în jurnalul Advanced Materials.

„Sursa noastră de lumină, ce îmbină 3 lungimi de undă, previne interferențele,” a declarat Dae Sung Chung, profesor din cadrul Universității Pohang din Coreea de Sud, ce a vorbit despre sistemul care e de 100 de ori mai rapid decât WiFi. „Ca urmare, îmbunătățește stabilitatea și precizia în transmisie. Anticipăm ca această tehnologie să fie o unealtă potențial benefică pentru diferite industrii. Poate fi soluția de comunicare wireless pentru următoarea generație, ce folosește sisteme de luminat conveționale.”

OLED folosește un strat organic pentru a genera lumină. Astfel de ecrane sunt folosite pentru televizoare, smartphone-uri și laptopuri. În comparație cu LED, tehnologia OLED e mai bună pentru mediu și mai eficientă din punct de vedere al costurilor. În plus, are un design mai ușor decât LED.

În plus, tehnologia OLED e mai sensibilă la unde specifice. Tehnologia OPD funcționează invers față de OLED. Folosește semiconductorul organic pentru a absorbi lumina, pe care o transformă în curent electric. Sistemul care e de 100 de ori mai rapid decât WiFi are un proces similar cu cel folosit de celulele fotovoltaice din panourile solare.

Prin transmiterea datelor la receiver, experții au demonstrat că și sursele de lumină din interior pot fi folosite pentru acest proces, în sistemul LiFi.

Experții au testat această tehnologie în condiții de laborator foarte specifice. Acestea au fost create pentru a minimiza interferențele. Pe viitor, vor să analizeze dacă sistemul funcționează și cu un receiver în mișcare, nu doar unul static.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md