Sfatul nutriționistului // Totul despre ciuperci


Ciupercile conțin o cantitate sporită de antioxidanți și vitamina B.
Săptămâna asta, ciupercile au nimerit în gura lumii. Și asta pentru că un cultivator de ciuperci, nu prea instruit în legile businessului autohton, a fost asaltat de poliție și blamat în presă. Omul crește ciuperci comestibile și le vinde la piață. S-ar părea că ar trebui susținut în pornirile sale de a-și câștiga un venit. Dar să le luăm pe rând.
Toți mâncăm ciuperci
Unii mai mult decât alții. Cei dintre noi care au norocul să cunoască ciupercile de pădure, să le culeagă la timp și să le consume în tocane și ciulama se pot bucura de savori cu totul deosebite. Atenție: nu consumați ciuperci sălbatice, dacă nu sunteți absolut siguri de calitatea lor.
Alții le preferă pe cele murate sau marinate, fiind mai condimentate și mai simplu de consumat.
Majoritatea, însă, cumpărăm ciuperci comerciale de la piață sau de la magazin, le pregătim după diferite rețete și le savurăm împreună cu familia. Acestea din urmă sunt la sigur comestibile, pentru că sunt cultivate din anumite soiuri și sunt, de obicei, proaspete.
De la crud, la marinat
Ciupercile absolut proaspete – Champignon, Castan, Portobello – pot fi consumate și crude. Pentru asta trebuie să vă asigurați că ele au miezul ferm, fără pete întunecate, iar hifele lor nu conțin impurități și fire de sol.
Ciupercile din comerț nu au nevoie de preparare termică îndelungată. Ele pot fi folosite direct în supe, tocane, pe pizza, în pilafuri etc. Un minimum de 5 minute este suficient pentru prepararea termică a ciupercilor.
Ciupercile se marinează ușor în emulsie de ulei, oțet, muștar, usturoi, sare și condimente preferate (pătrunjel, cimbru, maioran), după gust. 24 de ore sunt suficiente ca să obțineți niște ciupercuțe delicioase, pe care le puteți păstra la frigider timp de o săptămână.
Mituri mai noi
Dacă e să vorbim despre valoarea nutritivă a ciupercilor, apoi aceasta e foarte limitată. Este un mit adevărat că ciupercile conțin proteine și înlocuiesc cu succes carnea pe timp de post. Ați observat cum crește prețul la ciuperci în Postul Mare? Nu vă complicați. În afară de textura cumva similară cărnii de pui, ciupercile nu conțin nicio asemănare cu carnea. Conținutul lor de proteine e neglijabil – 3%. În rest – apă pură. Puteți cumpăra apă mai ieftină decât 60 lei/litrul. Iar de banii economisiți, cumpărați niște miez de nucă, miez de dovleac sau de floarea-soarelui. Conținutul lor de proteine și grăsimi este de 23 de ori mai înalt, decât al ciupercilor.
Și ce-i cu scandalul din mass-media?
Cică antreprenorul cu ghinion le creștea în mine de piatră și le vindea la piață fără acte. Păi, bine. Ciupercile sunt un produs agricol primar. Ca și pătrunjelul, cartoful sau mărul. A scris presa vreodată despre un țăran care vinde pătrunjel fără certificat?
Ciupercile cresc într-un mediu specific – mai umed, mai întunecat, decât vatra pentru pătrunjel. Minele de piatră oferă aceste condiții în mod natural.
Eu zic să-l găsim pe bietul antreprenor, să-l susținem, să-i cumpărăm ciupercile și să le savurăm.













































































