10:49:27 04.05.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Mitul ciupercilor

Reportaj 22.12.2013 12:21 Vizualizări2790 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Mitul ciupercilor


Eu ador ciupercile! Mai ales cele sălbatice, care sunt mai aromate, în funcție de soi şi de anotimp. Îmi place să le gătesc cu sos de soia şi usturoi sau cu legume călite, sau sub sos de vin alb cu frişcă. Îmi plac şi crude, în salate, dacă sunt foarte proaspete, tip Champignon.

Cele mășcate pot fi umplute cu diferite tocături. Reţeta de azi vă propune o tocătură de post. Dacă nu ţineţi postul, puteţi adăuga un ou în tocătură şi caşcaval ras pe deasupra, înainte de a le servi.

Dar eu personal nu le cunosc, de asta nu voi pregăti niciodată ciuperci culese de mine, fără să le verifice un cunoscător. Mai bine zis, nici nu le culeg. Prefer să le cumpăr de la magazin sau de la piaţă.

Vara şi toamna, mai ales după ploi, poţi vedea multe femei cu căldări de ciuperci pe marginea drumurilor naţionale, oferindu-le trecătorilor. Am cumpărat şi eu, ghidată de cei care se pricep. Însă mereu m-au însoţit două sentimente contradictorii: în R. Moldova, pădurile aparţin statului, deci culesul ciupercilor din păduri este în afara legii. Nu?

Şi încă unul: câte ciuperci pot fi culese şi vândute, fără ca natura să aibă de suferit în urma acestei acţiuni?

De exemplu, în Marea Britanie, culesul ciupercilor în scop comercial, fără licență, este interzis. Iar în rezervaţiile naturale (precum sunt Codrii în R. Moldova) culesul ciupercilor nu este permis în general. Proprietarii de terenuri de asemenea pot întreba mai întâi care este scopul şi în ce cantităţi vor culege cei care îşi cer permisiunea să strângă ciuperci de pe terenurile lor.

În perioada de post, ciupercile devin foarte întrebate, iar ca rezultat creşte şi preţul la kilogram. Lumea crede şi aude la televizor, precum că ciupercile înlocuiesc carnea, conţin proteine şi că ele oferă mai toate cele necesare unui om care posteşte. Într-adevăr, ciupercile sunt gustoase sub tot felul de sosuri, ele absorb perfect mirodeniile, iar textura lor ne aminteşte cel mai mult de o bucăţică de carne. Dar haideţi să aflăm care este conţinutul nutritiv al ciupercilor.

Un kilogram de ciuperci Champignon conține 30 de grame de proteine, atât de mult dorite în post. Norma zilnică de proteine este în jur de 50-60 de grame la adulți. Deci, ca să-și satisfacă cerinţele zilnice, un om ar trebui să consume 2 kg de ciuperci pe zi!

Mai departe. Acelaşi kilogram de ciuperci conţine 30 de grame de glucide - sursa principală de energie și bună dispoziție (norma zilnică – 300 de grame), trei grame (!) de grăsimi vegetale, care vă dau senzația de saţietate, și în rest – 924 de grame de apă. Adică aproape un litru de apă care vă costă 50-60 de lei și vă oferă doar 220 de calorii (11% din norma zilnică de 2 000 de calorii).

Din contra, 1 kg de miez de nuci conţine 150 de grame de mult doritele proteine, 140 de grame de glucide, 650 de grame de grăsimi (atenţie! cine doreşte să slăbească) și toate aceste bunătăți vă vor oferi energie în valoare de 6 540 de calorii, adică cam de trei ori mai mult decât vă trebuie pe zi.

După mine, cea mai reuşită opţiune este de a pregăti ciuperci cu miezuri de nuci, alune, arahide – fapt care vă va oferi de toate: şi proteine, şi grăsimi, şi vitamine, şi un gust delicios.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md