Sfatul nutriționistului // Săptămâna bostanilor


Încercați dovleacul în bucate diverse, în tocane, ghiveciuri, sosuri sau umplut cu legume
Ce e dovleacul? Bostanii și dovlecii sunt înrudiți cu castraveții, pepenii verzi (harbujii) și pepenii galbeni (zămoșii). Ambele categorii – bostanii și dovlecii – produc fructe pe plante gingașe, târâtoare sau cățărătoare. Bostanii sunt de obicei de formă sferică sau ovală și de culoare oranj, folosiți preponderent ca decor sau hrană pentru animale. Dovlecii, însă, sunt de o diversitate impresionantă, foarte nutritivi, iar formele lor variază de la „neobișnuite” până la „bizare”. Prin diversitatea sa, dovleacul simbolizează însăși natura.
În ziua de azi, dovleacul e răspândit în toată lumea și este întrebuințat nu doar în alimentație, ci și ca ornament domestic, în artele plastice și la sărbătorile tradiționale. Dovleacul poate fi alb sau galben, verde sau albastru, fiind folosit în stare proaspătă sau uscată. Pe apă, dovleacul uscat se folosește ca plută de înot și ca năvod. Pescarii îl mai folosesc ca ploscă pentru vin și ca vas în care se păstrează peștele prins. În gospodăriile rurale, tărtăcuțele uscate se utilizează pe post de containere pentru sare, iar dovleacul uscat cu câteva semințe lăsate înăuntru devine un instrument muzical specific – sunătoare.
În prezent, dovleacul e din nou în vogă. Căutările contemporane de legume noi, de culoare și arome (calități întruchipate în dovleacul de iarnă) au făcut ca dovleacul și rudeniile sale să se „reabiliteze” și să reapară ca legume moderne, în ciuda originii lor antice.
Ciudățenia dovleacului intensifică noblețea sa, care a fost ridicată penoi culmi de către bucătarii italieni. Iar odată cu traducerea cărților de rețete italiene, această legumă și-a ocupat un loc plin de respect pe masa lumii moderne. Și dacă dovleaculîși va extinde prezența pe masa noastră tot atât de rapid precum crește în câmp, în viitor nu vom mânca nimic altceva decât dovleac. Mai jos, vă ofer o rețetă simplă de supă delicioasă, pe care copiii de obicei o adoră.
Ca să vă convingeți de frumusețea și versatilitatea dovleacului, veniți la BOSTANIADA, Festivalul Etno Gastronomic de la Lozova, la 28 septembrie. Detalii despre acest eveniment inedit găsiți pe pagina www.bostaniada.md.












































































