10:26:30 16.08.2025
Stiri

Sfatul nutriționistului // Săptămâna bostanilor

Reportaj 28.09.2014 12:10 Vizualizări1817
Sfatul nutriționistului // Săptămâna bostanilor

Încercați dovleacul în bucate diverse, în tocane, ghiveciuri, sosuri sau umplut cu legume

Ce e dovleacul? Bostanii și dovlecii sunt înrudiți cu castraveții, pepenii verzi (harbujii) și pepenii galbeni (zămoșii). Ambele categorii – bostanii și dovlecii – produc fructe pe plante gingașe, târâtoare sau cățărătoare. Bostanii sunt de obicei de formă sferică sau ovală și de culoare oranj, folosiți preponderent ca decor sau hrană pentru animale. Dovlecii, însă, sunt de o diversitate impresionantă, foarte nutritivi, iar formele lor variază de la „neobișnuite” până la „bizare”. Prin diversitatea sa, dovleacul simbolizează însăși natura.

În ziua de azi, dovleacul e răspândit în toată lumea și este întrebuințat nu doar în alimentație, ci și ca ornament domestic, în artele plastice și la sărbătorile tradiționale. Dovleacul poate fi alb sau galben, verde sau albastru, fiind folosit în stare proaspătă sau uscată. Pe apă, dovleacul uscat se folosește ca plută de înot și ca năvod. Pescarii îl mai folosesc ca ploscă pentru vin și ca vas în care se păstrează peștele prins. În gospodăriile rurale, tărtăcuțele uscate se utilizează pe post de containere pentru sare, iar dovleacul uscat cu câteva semințe lăsate înăuntru devine un instrument muzical specific – sunătoare.

În prezent, dovleacul e din nou în vogă. Căutările contemporane de legume noi, de culoare și arome (calități întruchipate în dovleacul de iarnă) au făcut ca dovleacul și rudeniile sale să se „reabiliteze” și să reapară ca legume moderne, în ciuda originii lor antice.

Ciudățenia dovleacului intensifică noblețea sa, care a fost ridicată penoi culmi de către bucătarii italieni. Iar odată cu traducerea cărților de rețete italiene, această legumă și-a ocupat un loc plin de respect pe masa lumii moderne. Și dacă dovleaculîși va extinde prezența pe masa noastră tot atât de rapid precum crește în câmp, în viitor nu vom mânca nimic altceva decât dovleac. Mai jos, vă ofer o rețetă simplă de supă delicioasă, pe care copiii de obicei o adoră.

Ca să vă convingeți de frumusețea și versatilitatea dovleacului, veniți la BOSTANIADA, Festivalul Etno Gastronomic de la Lozova, la 28 septembrie. Detalii despre acest eveniment inedit găsiți pe pagina www.bostaniada.md.

Autor:
Top stiri
16.08.2025 08:22 221 Horoscopul zilei 16.08.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte