Sfatul nutriționistului // Legume misterioase – topinamburul


Sărbătorile au trecut, împreună cu mesele pline de bucate delicioase, doldora de calorii. Prin frigidere mai rămâne câte un pic de friptură sau răcitură, dar mulți s-au cam săturat de mâncărurile grase și caută ceva mai lejer și mai pe buzunarul fiecăruia.
O vizită la piața țărănească la sigur va inspira orice gospodină să-și amintească de legumele simple și uitate pe timp de sărbători, iar un pic de creativitate sau informație de prin carnetele cu rețete vă va ajuta să creați bucate îmbietoare pentru toată familia.
Eu niciodată nu subapreciez oferta de la piața noastră, mai ales pe timp de iarnă. Legumele sunt mai proaspete și mai aromate decât la supermarket și majoritatea din legumele de sezon sunt autohtone, vreau să cred.
Chiar dacă cartofii, morcovul și ceapa pot fi deseori importați, apoi alte produse, precum sunt topinamburul, daiconul, păstârnacul, rădăcina de țelină, bostanul, sfecla, ridichea neagră – sunt crescute de țărani prin grădini și pe câmpurile lor și sunt atractive atât prin prospețimea lor, cât și prin preț.
Eu numesc asemenea legume „misterioase”, pentru că prea puțină lume le cunoaște denumirea, dar, mai ales – ce să facă cu ele în bucătărie.
Topinambur
Numit în popor gulie, măr de pământ sau pară de pământ, topinamburul crește mai în fiecare grădină la țară și înflorește toamna târziu, cu flori de un galben-aprins, în formă de stea, care se înalță la doi-trei metri deasupra solului.
Deși frigul distruge planta verde, țăranii dezgroapă rădăcinile după trebuință și le folosesc mai mult pentru vite (mama mea face terci pentru câine cu topinambur). Dar orășenii îl caută la piață pentru consum propriu și negustoresele pricepute au chiar liste de clienți, pentru care aduc topinambur la oraș.
Topinamburul este foarte bogat în inulină, o substanță care e adăugată aproape în toate produsele prebiotice. Inulina este o hrană perfectă pentru bacteriile folositoare din intestinul uman.
Alte componente importante în topinambur sunt fierul și vitamina C. O sută de grame de topinambur crud conțin 20% din norma zilnică de fier pentru un adult, 6% fibre vegetale, precum și 7% de vitamina C. Se știe că vitamina C nu se acumulează în organism și norma zilnică trebuie consumată în fiece zi, prin bucate și lichide.
Pe lângă aceste virtuți terapeutice, topinamburul este foarte gustos în salate crude, dat prin răzătoare, în supe, pregătit pe tavă, sau în tocane de legume înăbușite. Miezul său se aseamănă cu miezul de cartof, doar că nu conține atâția carbohidrați, de la care unii se îngrașă. Are un gust de nuci și o aromă intensă și foarte plăcută, după părerea mea.
Și dacă aceste argumente nu vă conving, atunci trebuie să vă spun că, în Occident, topinamburul e în vogă. La ferma noastră eco din Marea Britanie, topinamburul crește în câmp, aranjat în rânduri care mai opresc și vântul, iar când vine iarna, noi îl vindem la un preț foarte avantajos, împreună cu alte legume de sezon.
Încercați rețeta de mai jos, cu topinambur, și să-mi scrieți dacă ați descoperit ceva nou pentru alimentația voastră pe timp de iarnă.













































































