22:29:20 25.04.2024
Stiri

Semnal de ALARMĂ pentru Chișinău: „Cedările Ucrainei față de Rusia afectează direct SECURITATEA energetică a R. Moldova. Ucraina dă undă verde propriului agresor și-i asigură accesul liber în Transnistria”

Economie 20.11.2019 10:15 Vizualizări2395 Autor: Ziarul National
Semnal de ALARMĂ pentru Chișinău: „Cedările Ucrainei față de Rusia afectează direct SECURITATEA energetică a R. Moldova. Ucraina dă undă verde propriului agresor și-i asigură accesul liber în Transnistria”


Autoritățile de la Kiev au modificat, în luna septembrie curent, legislația din domeniul energetic, fapt care va permite Ucrainei să achiziționeze energia electrică din Rusia. Aceste modificări efectuate de Rada Supremă pun sub lovitură și securitatea energetică a R. Moldova, atenționează analistul Corneliu Ciurea, într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, inițiativa cu pricina, care pune în pericol securitatea energetică a Ucrainei, dar și a R. Moldova, a fost promovată intens de parlamentarii proruși din Rada Supremă.

Potrivit datelor statistice, volumul de energie electrică achiziționat de către Ucraina din Rusia s-a mărit în luna octombrie de două ori, iar în luna noiembrie - de trei ori.

„O asemenea intensificare a importurilor de energie electrică din Rusia, considerată de ucraineni drept țară-agresor, a fost calificată de către unii deputați ucraineni drept „crimă de stat”. Inițiativa a fost promovată de președintele Comisiei parlamentare pentru Probleme Energetice a Radei Supreme, Andrei Gherus, un politician cu simpatii prorusești și un apropiat al oligarhului Kolomoiski. Deși, ulterior, Gherus a infirmat interesul pentru această decizie și a invocat faptul că importurile nu sunt profitabile, creșterea exponențială a livrărilor de energie electrică din Rusia i-a pus pe jar și pe oficialii din UE. Europenii spun că această decizie a Radei Supreme a Ucrainei vine în contradicție cu înțelegerile semnate în cadrul Acordului de Asociere”, explică Ciurea.

Analistul crede că, prin modificările operate în luna septembrie, Ucraina ajută, volens nolens, Rusia în implementarea unei strategii mai vechi, care declară resursele energetice drept vârf de lance al Moscovei în războiul cu Europa.

„Din nefericire, prin decizia Radei Supreme, Ucraina încurajează Rusia să avanseze la capitolul export de produse finite, cu valoare adăugată ridicată. Astfel, vânzând energie electrică Ucrainei la prețuri scăzute, Rusia scoate Ucraina de pe piața europeană, care are reguli de joc și prețuri clare și o readuce pe o piață a energiei electrice cu prețuri ambigue și netransparente. Din punct de vedere politic, însă, această decizie pare să fie un dezastru care anulează practic demersurile Ucrainei la Bruxelles în privința menținerii sancțiunilor față de Rusia. Nu poți să ceri sancțiuni față de Moscova și în același timp să cumperi energie electrică de la o țară-agresor”, scrie Ciurea.

Analistul a explicat de ce această decizie „face praf” și securitatea energetică a R. Moldova.

„În primul rând, este afectat unicul element de securitate energetică pe care îl avem noi, producerea de energie electrică locală, care se realizează pe baza gazului rusesc. În noile împrejurări, vom fi siliți să lichidăm producerea locală de energie electrică și să trecem, în exclusivitate, la importuri. În al doilea rând, vom fi nevoiți să importăm energie electrică din Ucraina, care de fapt va fi energie electrică reexportată din Rusia, cu toate consecințele de rigoare - dependența energetică, prețuri neclare, subordonare politică. Dacă în cazul gazelor naturale capacitatea Rusiei de a manevra este mult mai redusă, atunci în cazul energiei electrice, Rusia poate utiliza această armă mult mai eficient atât împotriva Ucrainei, cât și R. Moldova”, avertizează Corneliu Ciurea.

Sursa citată crede că, de fapt, miza adevărată a deciziei Radei Supreme ar fi întărirea Transnistriei.

„Astăzi, livrările de gaze ale Rusiei spre Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan sunt puse serios în pericol din cauza negocierilor complicate dintre companiile Gazprom și Naftogaz, cu privire la tranzitul de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei după 2020. Rușii nu pot admite stoparea funcționării acestei centrale – prin blocarea activității ei, Transnistria va rămâne fără energie electrică. O asemenea eventualitate va vulnerabiliza enorm pozițiile Moscovei în negocierile cu Kievul și o va obliga să facă concesii importante de teamă să nu piardă această redută geopolitică în estul Europei. De aceea, decizia Radei Supreme de a accepta importurile de energie electrică din Rusia rezolvă imediat această dificultate și poate fi văzută ca o uneltire țesută - realizării unei „spărturi” spre Transnistria cu mâinile ucrainenilor. Astfel, negocierile cu Naftogazul vor putea fi în continuare înghețate, iar energia electrică va fi exportată nestingherit spre Transnistria prin teritoriul țării vecine.

O asemenea turnură va pica extrem de prost în R. Moldova și va constitui un semnal nou pentru consolidarea vectorului prorusesc la Chișinău. În condițiile în care Ucraina dă undă verde propriului agresor și-i asigură accesul liber în Transnistria, partida prooccidentală din R. Moldova va încasa o nouă lovitură, care va sugera eșecul cursului proeuropean al republicii”, conchide Cornel Ciurea.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md