04:36:07 15.11.2018
 
Stiri

SECRETUL premierului Pavel Filip: De ce nu circulă cu „RM G 001” și „simpla coincidență” cu mașina lui Plahotniuc?

Politică 08.04.2016 11:20 Vizualizări3182 Autor: Raisa Lozinschi
SECRETUL premierului Pavel Filip: De ce nu circulă cu „RM G 001” și „simpla coincidență” cu mașina lui Plahotniuc?

În aproape fiecare dimineață, în jurul orei 8.30, un „Mercedes S500”, în valoare de peste o sută de mii de euro, escortat de un „VW Toareg” al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, pornește de pe str. Vasile Pogor din sectorul Buiucani al capitalei în direcția clădirii Guvernului.

Fără RM G

De cele mai multe ori, cortegiul este așteptat pe str. Ion Pelivan de o mașină a Poliției de Patrulare care se alătură primelor două automobile. Până la Guvern, în unele intersecții stau polițiștii care fluidizează traficul rutier, pentru a se asigura că „Mercedes”-ul nu-și pierde prea mult timp în ambuteiaje.

Este „Mercedes”-ul guvernamental, care-l plimbă pe premierul Pavel Filip, dar care, surpriză, nu are numerele de înmatriculare RM G 001, ci C OL 920.

Ziarul NAȚIONAL a remarcat faptul că numerele de înmatriculare ale „Mercedes”-ului care-l transportă pe Pavel Filip se aseamănă cu cele ale „Mercedes”-ului blindat al controversatului Vladimir Plahotniuc.

Mașina blindată a lui Plahotniuc

Plahotniuc a fost surprins într-un „Mercedes S600 L” blindat de către deschide.md, încă în 2013, pe când ocupa funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului. Numerele acestuia sunt: C OL 786.

Imediat după publicarea acestei informații, internauții și-au dat cu părerea, sugerând că literele „OL” ar fi de la cuvântul „oligarh”.


Foto: deschide.md

Ziarul NAȚIONAL a expediat luni, 4 aprilie curent, o solicitare la Guvern pentru a afla de ce a renunțat prim-ministrul Pavel Filip la numerele guvernamentale, cui aparțin numerele C OL 920, dacă este legal ca un automobil să aibă mai multe numere de înmatriculare și cum explică asemănarea numerelor de la mașina cu care circulă cu cele de la automobilul lui Plahotniuc.

Altă mașină

La două zile după expedierea acestei solicitări, l-am surprins pe premierul Pavel Filip, pe 6 aprilie curent, deja într-un automobil „Skoda Superb” cu numere de înmatriculare C JT, care ieșea de pe strada pe care locuiește oficialul.

Acest automobil era însoțit, în dimineața zilei de 6 aprilie, de același „VW Toareg” al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Azi, am surprins deja că premierul era luat de acasă cu alt automobil, de model „Toyota Land Cruiser”, însoțit de același „VW Toareg” al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Menționăm că în declarațiile de venit de până în 2014 ale lui Pavel Filip este indicat doar un „BNW X5” cumpărat în 2007 cu 400 de mii de lei.

Răspunsul Guvernului

Scrisoarea primită la redacție astăzi de la Guvern nu oferă răspuns la toate întrebările noastre.

Iurie Cazacu, secretarul general adjunct al Guvernului, scrie că „numărul de înmatriculare RM G 001 a fost atribuit automobilului de marca „Mercedes” care l-a deservit și îl deservește pe prim-ministrul R. Moldova. Actualmente, acest automobil este mijlocul de transport de serviciu al domnului Pavel Filip, prim-ministru al R. Moldova”.

Celelalte întrebări pe care le-am adresat, se arată în scrisoare, nu ar ține „de competența Cancelariei de Stat”. Accentuăm că solicitarea noastră a fost expediată pe numele lui Pavel Filip.

Straniu este că, după ce am recepționat acest răspuns, am fost contactați se secretara dlui Iurie Cazacu și ne-a rugat să-i întoarcem scrisoarea „pentru că a greșit” și ne-a spus că vom primi un alt răspuns.

„Secretul de stat” și „simpla coincidență”

Radu Prodan de la Serviciul de Prtotecție și Pază de Stat (SPPS) a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că mijloacele de transport ale instituției la care lucrează pot avea numerele de înmatriculare cu „SP”, dar pot avea și numere civile. Totodată, acest serviciu îi poate pune la dispoziție unui oficial și alte automobile decât cele guvernamentale.

Întrebat dacă mașinile cu care l-am surprins pe premierul Pavel Filip „cu numere civile” aparțin Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Radu Prodan a invocat „secretul de stat”. Iar faptul că „Mercedes”-ul care-l transportă pe premier are numere asemănătoare cu cele ale automobilului lui Vladimir Plahotniuc este „o simplă coincidență”, în opinia ofițerului de la SPPS.

Încă un răspuns cu precizări

În după-amiaza zilei de vineri, 8 aprilie, de la Guvern au mai venit niște precizări la subiect: „Prim-ministrul circulă cu un automobil marca „Mercedes”, același pe care l-au utilizat și premierii anteriori. Nu s-a renunțat la numărul RM G 001. C OL 920‎ este un număr introdus încă în anul 2012, pe vremea când prim-ministru era domnul Vlad Filat, el este cel care a utilizat prima dată acest număr. Numerele pe care le foloseşte SPPS pentru maşinile cu care circulă prim-ministrul sunt legale, din motive de securitate ele pot fi schimbate periodic. În legătură cu asemănarea dintre numărul menționat și numerele altor mașini, răspunsul îl puteți, eventual, obține de la cel care a introdus prima dată în uz acest număr, în anul 2012, așa cum am menționat mai sus”.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.11.2018 13:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

11.11.2018 15:40 Ziarul National Gheorghe Erizanu // Cetățeanul Băsescu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md