00:34:43 29.03.2024
Stiri

SCHIMBARE // ADMITEREA 2018 la universități, DIFERITĂ: Studenții din R. Moldova NU vor mai fi admiși la specialități

Social 08.06.2018 13:00 Vizualizări2224 Autor: Ziarul National
SCHIMBARE // ADMITEREA 2018 la universități, DIFERITĂ: Studenții din R. Moldova NU vor mai fi admiși la specialități


Locurile la licență vor fi oferite în univesitățile din R. Moldova, începând din această vară, pe domenii de formare profesională, nu pe specialități așa cum se întâmpla în anii precedenți.

Potrivit Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2018-2019, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ministerul nu va mai stabili perioade concrete de depunere a actelor, acest lucru urmând a fi decis de fiecare universitate în parte. Totodată, instituțiile de învățământ superior vor putea forma numai grupe de cel puțin 15 persoane.

La o înrevedere a ministrei cu rectorii univesităților, care a avut loc pe 7 iunie, Monica Babuc le-a solicitat acestora să planifice perioadele de admitere la univesități în funcție de finalizarea examenelor de Bacalaureat, a sesiunilor proprii de examene, precum și în funcție de personalul antrenat în acest proces.

Fiecare instituție de învățământ superior va trebui să-și reconceptualizeze propriile strategii de admitere în funcție de specificul programelor de studii, autorizarea acestora, grupurile-țintă de abiturienți, precum și de modul de asigurare a calității studiilor oferite. Prin decizii ale senatelor urmează să fie stabilite criteriile de admitere, formulele de calcul la admitere (ce medii vor fi luate în considerare: doar cea de Bacalaureat sau și cea din anii de studii liceale), precum și probele de admitere (examene, teste, convorbiri etc.).

Un comunicat de presă al MECC anunță instituția este preocupată de oferirea dreptului tinerilor de a alege liber universitatea la care doresc să studieze, iar alocarea banilor publici să se facă per student înmatriculat la buget. Universitățile, la rândul lor, urmează să se preocupe de îmbunătățirea calității studiilor, de cultivarea competențelor necesare pieții calificate de muncă și de asigurarea mobilității studenților și profesorilor, oferindu-le astfel șanse reale de a reveni în R. Moldova.

Totodată, ministerul este în proces de finalizare a elaborării unei noi metodologii de finanțare a învățământului superior. Potrivit acesteia, suma alocată în bugetul de stat pentru finanțarea standard a instituțiilor publice de învățământ superior va fi constituită din trei componente:

  • Finanțarea de bază – 75%;
  • Finanțarea de performanță – 20%;
  • Fondul de rezervă – 5%.

Menționăm că, în acest an, comanda de stat pentru studiile superioare de licență și master finanțată din bugetul de stat va prevedea același număr de locuri ca în anul trecut - peste 4 900.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md