00:42:40 24.06.2024
Stiri

Procuratura Anticorupție, explicații despre modul în care discuțiile dintre Colenco și Platon despre Răducanu au ajuns la Veronica Dragalin: „Mai multe persoane din sistemul judecătoresc și al procuraturii ar fi putut acorda asistență lui Platon”

Actualitate 16.05.2024 17:38 Vizualizări2539 Autor: Ziarul National
Procuratura Anticorupție, explicații despre modul în care discuțiile dintre Colenco și Platon despre Răducanu au ajuns la Veronica Dragalin: „Mai multe persoane din sistemul judecătoresc și al procuraturii ar fi putut acorda asistență lui Platon”


Tatiana Răducanu a demisionat pe 14 mai curent din comisiile de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor, după ce Veronica Dragalin a expediat o scrisoare mai multor entități publice în care informează despre o presupusă afiliere a acesteia cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor

Informațiile care vizează pretinse discuții între fostul judecător Aureliu Colenco și fugarul Veaceslav Platon despre loialitatea Tatianei Răducanu, care în 2013 era judecător în funcție, erau păstrate din decembrie 2018 în calculatorul unui angajat al Centrului Național Anticorupție (CNA), informează Procuratura Anticorupție.

Acestea au ajuns la Procuratura Anticorupție (PA) pe 4 aprilie curent, conducerea instituției a fost notificată pe 10 aprilie, iar procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, a decis să înregistreze un proces penal pe 30 aprilie curent.

Dintr-un comunicat de presă în care Procuratura Anticorupție explică circumstanțele apariției acestor discuții rezultă faptul că aceste informații au fost descoperite „întâmplător”.

Mai exact, pe 15 mai 2023, CNA a solicitat Procuraturii Anticorupție acces la cele trei telefoane ale lui Veaceslav Platon, predate de autoritățile din Ucraina pe 3 noiembrie 2016, care constituie corpuri delicte în cauza penală care vizează frauda bancară și ar conține informații pertinente pentru o altă cauză aflată în exercitarea CNA.

CITIȚI și DOC // Procuratura Anticorupție confirmă VERIDICITATEA scrisorii trimise de Veronica Dragalin mai multor instituții publice, care a determinat demisia membrei Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducan: Ar fi fost omul controversatului Platon

„Urmare a examinării efectuate de către un ofițer CNA, s-a constatat că informația căutată nu se regăsește în conținutul celor trei telefoane, în acest sens fiind desfășurată o ședință în comun cu Procuratura Anticorupție și CNA pentru a elucida circumstanțele care au justificat înaintarea demersului menționat. Ulterior, CNA a inițiat o investigație internă cu referire la acest aspect. La 16 februarie 2024, Procuratura Anticorupție a solicitat de la CNA informații cu referire la investigația internă și despre rezultatele acestor investigații. În aceste condiții, cu suportul angajaților CNA, a fost stabilit cert că informația care reflectă comunicații în format de mesaje citate în scrisoarea din 14 mai 2024 se păstra la CNA cel târziu din decembrie 2018. În consecință, la 4 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat ridicarea informației de la CNA și audierea ofițerului CNA la care se păstra informația în calculator. Până la acea dată, informația extrasă în decembrie 2018 de angajați CNA s-a aflat în calculatorul unui ofițer de urmărire penală al CNA, iar informația dată nu se afla în dosarele în gestiunea Procuraturii Anticorupție”, explică PA.

Mai mult, instituția arată că cercetarea prealabilă a informației ridicate a scos la iveală, pe 4 aprilie curent, faptul că „mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat Veaceslav Platon”.

„Despre aceste circumstanțe a fost notificată conducerea Procuraturii Anticorupție la 10 aprilie 2024 și, după o contrapunere cu informație din surse deschise, la 30 aprilie 2024 a fost înregistrat un proces penal”, cităm din comunicat.

PA adaugă faptul că funcția de membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting „nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă” și că Veronica Dragalin, care efectuează această investigație, are dreptul de a autoriza publicarea informațiilor de interes public.

„La momentul actual, Procuratura Anticorupție efectuează investigații în vederea confirmării sau infirmării bănuielii rezonabile privind comiterea unor infracțiuni. Conform Codului de procedură penală, termenul pentru soluționarea unui proces penal este 45 de zile”, precizează PA.

Amintim că Tatiana Răducanu a declarat că informațiile din scrisoarea care o vizează sunt false și „servesc clanurilor corupte și criminale”, care vor să „blocheze curățarea justiției”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md