11:01:34 20.04.2024
Stiri

SCANDALUL din domeniul carității: Câți bani alocă statul pentru cheltuielele tratamentelor efectuate peste hotare

Social 21.02.2018 08:30 Vizualizări1872 Autor: Ziarul National
SCANDALUL din domeniul carității: Câți bani alocă statul pentru cheltuielele tratamentelor efectuate peste hotare rise.md


Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) afirmă că statul susține financiar, acoperind din bugetul de stat, o parte dintre cheltuielile pentru tratamentele costisitoare de peste hotare, adică pentru servicii medicale care nu pot fi realizate în R. Moldova.

Un comunicat de presă al ministerului, făcut public în plin scandal privind acțiunile de caritate desfășurate de o platformă online, în care două mame se plâng de faptul că intervențiile chirurgicale pe cord ale fetițelor lor efectuate la o clinică din Turcia au fost simulate, arată că orice cetățean al Republicii Moldova poate beneficia de suportul statului pentru efectuarea tratamentului peste hotarele țării în cazul imposibilității asigurării unui astfel de tratament în instituțiile medicale din republică.

Pacienții eligibili sunt selectați de o comisie, care decide si suma care va fi alocată pentru tratamentul acestora peste hotare.

„Unicul criteriu este imposibilitatea prestării unor asemenea tratamente în Republica Moldova. Pacientul sau rudele prezintă Ministerului concluzia comisiei de specialitate în domeniu privind imposibilitatea efectuării tratamentului în țară. Comisia MSMPS verifică corespunderea dosarelor cerințelor Regulamentului privind selectarea pacienților pentru tratament și/sau investigații costisitoare. Din componența Comisiei fac parte colaboratori ai MSMPS din Direcţia de Asistenţă Medicală Spitalicească, Secția Juridică, Serviciul Medicamente şi Dispozitive Medicale și Secția Financiar-Administrativă. De menționat, că pentru asigurarea utilizării echitabile și monitorizării fondurilor publice mijloacele financiare sunt transferate în baza documentelor financiare confirmative privind utilizarea surselor financiare pentru asemenea tratamente”, se arată în comunicatul ministerului.

Aceeași sursă susține că, pe parcursul anului 2016, de asemenea suport financiar au beneficiat pentru tratament în afara țării 24 de pacienți. În anul 2017, pentru asemenea intervenții au fost valorificate peste, 2,107 milioane de lei pentru 26 de pacienți. În anul 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are bugetate patru milioane de lei pentru susținerea pacienților cu afecțiuni medicale deosebit de grave care necesită asistență medicală în străinătate.

Amintim că o investigație a „RISE Moldova” a arătat două cazuri în care operațiile la o clinică din Turcia au fost simulate, iar problemele de sănătate ale copiilor vizați nu au fost rezolvate. Pacienții au fost îndreptați la acea clinică de către fondatorii platformei caritate.md, care au un contract cu „Medical Park” din Istanbul, în schimbul unor procente din donațiile făcute pentru fiecare caz în parte. Svetlana Sainsus de la acel portal a recunoscut, ieri, într-o conferință de presă, că preferă să lucreze cu acea clinică, fiindcă ar acorda servicii de calitate la prețuri mai mici în comparație cu alte spitale din străinătate, dar a negat că ar primi bani din donații.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md