15:08:25 26.06.2022
Stiri

PROGRAM // „Săptămâna EUROPEI”, în R. Moldova: Evenimente dedicate Uniunii Europene, organizate de către mai multe instituții publice de la Chișinău

Social 04.05.2020 12:12 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
PROGRAM // „Săptămâna EUROPEI”, în R. Moldova: Evenimente dedicate Uniunii Europene, organizate de către mai multe instituții publice de la Chișinău


Mai multe instituții publice de la Chișinău vor organiza, în perioada 4-9 mai curent, activități culturale și educaționale online dedicate „Săptămânii EUROPEI”.

Evenimentele precedă Ziua Europei, marcată în ultimii 70 de ani pe 9 mai, o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării recomandă ca, în perioada 4 - 8 mai curent, să fie desfășurată, în cadrul învățământului la distanță, săptămâna cu genericul „Republica Moldova este Europa”. Această săptămână va presupune inserția în procesul educațional a activităților informale și formale ce vin să completeze finalitățile educaționale generale prin crearea la elevi a atitudinii și respectului pentru pace și unitate în Europa, sărbătorită anual de către comunitatea europeană la 9 mai. În proiectarea activităților de învățare, cadrele didactice sunt încurajate să utilizeze platforma cu resurse pentru desfășurarea „Săptămânii Europei”.

Totodată, Muzeul Național de Artă a Moldovei va lansa prelegerea Polinei Kolomeeț, director adjunct patrimoniu, „Colecția de artă Vest-Europeană a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Donația lui Pavel Șilingovskii” și prelegerea lui Tudor Stăvilă, dr.hab. în studiul artelor „Artiști plastici basarabeni afirmați în Europa”. Evenimentele vor putea fi urmărite pe pagina web a instituției.

De asemenea, în perioada 4-9 mai, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va transmite în regim online pe pagina web a teatrului și pe pagina de Facebook a instituției piesa „Casa de pe graniță” de Slawomir Mrozek, în regia lui Agnieszka Korytkowska.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va difuza, pe platforma Delegației UE, concertul dedicat aniversarii a 250 de ani de la naștere a marelui compozitor german Ludwig van Beethoven. În program: concertul pentru vioara și orchestră, solist Gabriel Croitoru, Romania, dirijor Mihail Agafița, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Pe 7 mai, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va organiza concursul online destinat elevilor ciclului gimnazial cu genericul „Cunoaște mai bine Europa”, iar Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va organiza pe 8 mai concursul online de cultură generală: „Quizzul de winneri dedicat Săptămânii Europei”. Câștigătorii concursului vor fi premiați.

De asemenea, pe 8 mai curent, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va transmite în regim online spectacolul de Gală din cadrul Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ediția 2019, în cadrul căreia au evoluat artiști din mai multe țări europene.

Pentru Zilele Europei 2020, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a pregătit pentru fiecare zi din săptămâna 4 - 9 mai o selecție de prezentări și conținuturi informaționale cu tematică europeană, o parte din ele create de Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare în perioada sa de activitate, iar o altă parte pregătite în mod special pentru Zilele Europei. Totodată, vor fi expuse video înregistrări complete ale expozițiilor – evenimente, desfășurate anterior în bibliotecă, dedicate UE și CoE cu R. Moldova, patrimoniului cultural etc.

Menționăm că evenimentele sunt organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Biblioteca Națională a Republicii Moldova.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md