09:04:00 18.05.2024
Stiri

Sâmbăta dedicată victimelor foametei organizate de regimul stalinist: „În doar nouă luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare. Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Să nu uităm această tragedie”

Actualitate 20.04.2024 10:24 Vizualizări1362 Autor: Ziarul National
Sâmbăta dedicată victimelor foametei organizate de regimul stalinist: „În doar nouă luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare. Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Să nu uităm această tragedie” Agenția Națională a Arhivelor


Foametea organizată de regimul stalinist pe teritoriul Basarabiei, în perioada anilor 1946 - 1947, a ucis circa 10% din populația băștinașă, estimează istoricii.

„În perioada decembrie 1946 - august 1947, adică în doar nouă luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Alți 400 de mii au fost afectați grav de malnutriţie, iar în anii următori mulți dintre ei și-au pierdut viața. Sudul republicii a fost cel mai afectat de tragedie. Unele sate găgăuze ar fi pierdut până la jumătate din locuitori. Aproape 450 de oameni mureau de foame zilnic în Moldova, fie că-și spuneau moldoveni, români, ruși, găgăuzi, evrei, romi sau bulgari”, amintește președinta Maia Sandu în a treia sâmbătă din luna aprilie, când comemorăm anual „o mare tragedie din istoria statului nostru” - foametea provocată de regimul stalinist în anii 1946 - 1947.

CITIȚI și „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”: O expoziție dedicată foametei organizate de sovietici în Basarabia și filmul „Omorâți prin înfometare”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

Șefa statului l-a citat, cu această ocazie, pe Dumitru Fanaru din Sadâc, raionul Comrat („Cartea Foametei”, Larisa Turea): „Mureau dintr-o îmbucătură… Satul era mare, de vreo 7 000, dar puțini au rămas. Cădeau oamenii, mureau pe loc. Pe cei decedați îi îngropau în gropi mari - câte 10, câte 100, nu știu cine, nu știu pe cine… Pe străzi erau numai cadavre”.

CITIȚI și VIDEO // „Până la ce nivel de degradare trebuie să ajungă un om ca să-și mănânce propriii copii?”. Peste 200 de mii de MORȚI și sute de cazuri de CANIBALISM pe timpul foametei organizate. Cum au distrus sovieticii demnitatea NAȚIONALĂ a Basarabiei

„Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Generații la rând, supravieţuitorii au fost nevoiți să-și deplângă pierderile în tăcere. În memoria bunicilor și străbunicilor noștri, în fața părinților noştri, suntem datori să nu lăsăm uitării această tragedie, să vorbim despre ea, despre cei responsabili de această crimă și să comemorăm victimele nevinovate.

CITIȚI și VIDEO ANTInostalgia // Foametea organizată de sovietici a dezumanizat Basarabia. Peste 150 de cazuri de CANIBALISM, documentate OFICIAL: „Tușa Ileana l-a tăiat pe Pavlic. Capul era pe masă și trupul sub masă…”

Ne aplecăm cu recunoștință în fața țăranilor noștri de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de etnia lor, care au trecut prin acele sacrificii, dar au supraviețuit cu capul sus, au rezistat și au dat viață noilor generații. Lor le datorăm viața noastră de acum, în Republica Moldova. Este un trecut dureros pentru noi toți, cei care am moștenit acest pământ, un trecut din care trebuie să învățăm pentru a face împreună un viitor bun, un viitor în care țara noastră nu mai trece prin asemenea suferințe”, este mesajul adresat de președinta Maia Sandu în sâmbăta când comemorăm victimele foamelei organizate de regimul stalinist în Basarabia.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md