07:27:35 21.05.2024
Stiri

VIDEO // „Până la ce nivel de degradare trebuie să ajungă un om ca să-și mănânce propriii copii?”. Peste 200 de mii de MORȚI și sute de cazuri de CANIBALISM pe timpul foametei organizate. Cum au distrus sovieticii demnitatea NAȚIONALĂ a Basarabiei

Actualitate 04.05.2021 17:13 Vizualizări6810 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Până la ce nivel de degradare trebuie să ajungă un om ca să-și mănânce propriii copii?”. Peste 200 de mii de MORȚI și sute de cazuri de CANIBALISM pe timpul foametei organizate. Cum au distrus sovieticii demnitatea NAȚIONALĂ a Basarabiei


Foametea organizată de către sovietici în Basarabia în anii 1946 - 1947, adică imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, când acest teritoriu a fost rupt de la România și anexat la URSS, a omorât circa 10 la sută din populația Moldovei din stânga Prutului.

După ce au fost măturate podurile gospodarilor și le-au fost luate cu forța produsele agricole, în luna decembrie a anului 1946 a fost înregistrată „o explozie a mortalității excesive”. Oamenii mureau de foame, iar peste două luni, în februarie 1947, peste 400 de mii de persoane sau aproape fiecare al patrulea locuitor al Basarabiei era distrofic din cauza subnutriției.

Potrivit istoricilor, în Basarabia au fost înregistrate, în acei ani, sute de cazuri de canibalism, ceea ce nu s-a mai întâmplat vreodată pe acest teritoriu.

„În R. Moldova, după estimările făcute de istoricii moldoveni, de foamete au murit în jur de 200 000 de oameni. O cifră catastrofală pentru R. Moldova. Este vorba despre aproape 10% din populația R. Moldova care a murit de foame. Este un act de genocid social aplicat de statul sovietic în raport cu populația R. Moldova”, a declarat istoricul Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Lecția de Istorie” de la TVR Moldova, moderată de jurnalistul Vasile Munteanu.

Potrivit lui Țăranu, sovieticii au recurs la organizarea foametei, pentru că „moldovenii erau un corp străin”, nu erau sovietici și trebuiau trecuți prin „malaxorul sovietizării”, iar foametea „a grăbit acest proces” și a distrus demnitatea națională a oamenilor care locuiau în acest spațiu.

„În primul rând, foametea a inoculat o frică enormă în mediul populației. Ceea ce se numește caracterul național, demnitate națională... au fost frânte. Nu mai exista așa ceva, din motiv că cele mai elementare reflexe umane au fost deteriorate și deformate până la refuz. În timpul foametei din 1946 - 1947, au fost înregistrate sute de cazuri de canibalism. Vă închipuiți până la ce nivel de degradare umană trebuie să ajungă un om ca să-și mănânce propriii copii sau să-i vâneze pe vecini în stradă ca să folosească a lor carne în calitate de hrană... Unii mergeau în cimitire, dezgropau cadavrele și le foloseau ca hrană... Era ceva inexplicabil. Niciodată în istoria Baarabiei nu mai fuseseră înregistrate cazuri de canibalism”, a declarat Anatol Țăranu.

Istoricul a accentuat faptul că acest proces a reprezentat o „formă de asuprire” a populației de aici.

Menționăm că, potrivit istoricilor ruși, în timpul foametei organizate de către sovietici în secolul trecut au murit până la două milioane de oameni din diferite regiuni ale URSS.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md