08:18:08 21.04.2019
 
Stiri

Salarii mai mari pentru medicii de la Oncologie din contul banilor economisiți din utilizarea energiei solare

Social 10.09.2013 17:09 Vizualizări11155 Autor: Ziarul National
Salarii mai mari pentru medicii de la Oncologie din contul banilor economisiți din utilizarea energiei solare
Instalarea panourilor solare la Spitalul Oncologic va permite economisirea a circa 700 de mii de lei anual, bani care vor fi orientați spre majorarea salariilor medicilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă și a serviciilor medicale, susține ministrul Sănătății, Andrei Usatâi.

Sistemul fotovoltaic, instalat la Spitalul Oncologic, pe o suprafață de nouă mii de metri pătrați, a fost inaugurat astăzi în prezența ministrului Sănătății, Andrei Usatâi, Ambasadorului Japoniei în Republica Moldova, Toichi Sakata, reprezentanții Agenției Naționale de cooperare internațională a Japoniei (JIKA), care au finanțat proiectul, precum și liderul PLDM, Vlad Filat, directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat, dar și angajați ai spitalului.

Ministrul Andrei Usatâi a declarat că acest proiect reprezintă un exemplu pentru toți managerii de spitale privind eficientizarea cheltuielilor pentru a orienta banii economisiți spre alte proiecte. „Resursele economisite de la utilizarea energiei electrice vor da posibilitate instituției să se modernizeze prin procurarea noului utilaj medical, mai performant, vor crește salariile medicilor și vor fi îmbunătățite considerabil condițiile de muncă ale medicilor, dar și accesul populației la servicii medicale calitative”, a menționat Usatâi.

La rândul său, ambasadorul Japoniei, Toichi Sakata, susține că în condițiile în care Republica Moldova importă energie electrică în proporție de 97%, diversificarea resurselor de energie este primordială. „Realizarea acestui proiect este o dovadă că relațiile de prietenie dintre Japonia și Republica Moldova strălucesc în lumina soarelui”, a menționat diplomatul nipon.

Suma economisită de pe urma utilizării energiei solare îi face pe medicii de la Spitalul Oncologic să creadă că vor beneficia de condiții mai bune de muncă. „Credem că lucrurile se vor schimba spre bine, deoarece se vor crea condiții pentru a economisi o sumă mare de bani, ceea ce va permite conducerii să se orienteze spre alte cheltuieli, așa cum a spus și ministrul, și, credeți-mă, spitalul nostru chiar are nevoie de aceste resurse”, a declarat Aliona Grecu, asistentă la Spitalul Oncologic.

Sistemul deține o garanție de funcționare de 25 de ani și, pe lângă reducerea cheltuielilor, permite și diminuarea volumului emisiilor de CO2 cu circa 139 de tone anual. Pentru achiziționarea și instalarea acestor panouri a fost cheltuită suma de cinci milioane de dolari, acordată sub formă de grant de Agenția japoneză JIKA. Institutul Oncologic a contribuit la realizarea proiectului cu suma de 700 de mii de lei alocată pentru efectuarea lucrărilor de amenajare a terenului pentru o parcare auto, care se află chiar sub panourile solare amplasate la trei metri de la sol. Potențialul sistemului voltaic este de 250 KW, ceea ce constituie 25-30% din necesarul de energie electrică al instituției.

Autoritățile susțin că în zilele posomorâte va fi utilizat furnizorul clasic de energie electrică și dau asigurări că spitalul nu va rămâne fără curent electric.

Virginia Nica
Prietenii tăi merită să știe ASTA!Moldova 11.04.2016 11:00

Medicii putina mita iau...inca si salariile li se ridica,!mai bine indemnizatia la nasterea copilului si lunară ati tidicao,ca e greu cu 440 lei un copil sa intretii...Medicii si personalul medical îndeajuns salariu si mita au...fietiva mila de un copil mic,nou nascut de părintii cipilasilor....

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md