15:18:10 26.05.2019
 
Stiri

România importă cel mai mult vin din R. Moldova: Fiecare a patra sticlă vândută provine din stânga Prutului

Economie 11.03.2019 18:00 Vizualizări1170 Autor: Ziarul National
România importă cel mai mult vin din R. Moldova: Fiecare a patra sticlă vândută provine din stânga Prutului

Fiecare a patra sticlă de vin vândută în România provine din Republica Moldova. În 2018, România a devansat China şi a devenit cel mai mare importator de vinuri din Republica Moldova. Valoarea exporturilor în România a crescut cu 41%. Datele au fost prezentate de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului care a tras linie şi a făcut totalurile anului vinicol 2018. Potrivit specialiştilor, recolta de anul trecut a fost atât de bună, încât a plasat Moldova pe locul al 19-lea în topul producătorilor de vinuri din întreaga lume, transmite Romanian Global News.

În anul 2018, valoarea exportului de vin moldovenesc a atins cifra de aproximativ trei miliarde de lei, în creştere cu 11 la sută faţă de media ultimilor trei ani. Cel mai mult am vândut pe piaţa din România. Valoarea vinului exportat peste Prut a atins peste 200 de milioane de lei. China se poziţionează pe locul al doilea - 167 de milioane de lei, fiind într-o uşoară creştere de trei la sută. Urmează Polonia unde au fost exportate vinuri în valoare de peste 160 de milioane de lei şi în Cehia creşterea a fost de 15%. Datele arată că şi Rusia a importat cu 9 la sută mai mult vin comparativ cu anii precedenţi.

„Piețele de export sunt foarte competitive. Nu mai este loc acum pentru un vin mediocru, un vin anonim. Deci trebuie să avem un vin care vorbeşte despre ţară. Eu cred că tendinţele acestea trebuie să le menţinem. Trebuie să ne bazăm pe ce avem pentru că avem multe atuuri. Avem soiuri de ani de zile, de mii de ani", a declarat Gheorghe Aprentin, director Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

„Utilajul tehnologic este acelaşi pe care îl au toată lumea. Fie în Italia, fie în Germania, am fost în China, iar materia primă trebuie să fie una de calitate înaltă", a spus Boris Găină, academician.

Anul trecut a fost bogat şi în investiţii în sectorul vitivinicol. În total, pentru dezvoltarea domeniului s-au cheltuit 350 de milioane de lei, dintre care 184 de milioane au fost alocate pentru plantarea viţei-de-vie, iar 82 de milioane de lei pentru modernizarea vinăriilor.

„Anul 2018 a fost un an benefic pentru viticultori, pentru producătorii de struguri. Roadele au fost înalte, calitatea strugurilor a fost destul de bună. E vorba de 12 tone, cam de la 10 la 12 tone. Eu sunt destul de optimist că anul acesta tot vom avea recolte destul de plăcute", a declarat Victor Efros, agronom.

În acelaşi timp, suprafaţa podgoriilor s-a majorat cu 22 la sută, iar numărul vinificatorilor a crescut cu 15%. Datele arată că cele mai cultivate soiuri tehnice sunt Cabernet Sauvignon, Merlot şi Aligote.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md