23:01:32 25.04.2024
Stiri

România anunță un SPRIJIN fără precedent pentru R. Moldova. Bogdan Aurescu: „Este important ca R. Moldova să ajungă la un nivel de performanță care să-i permită să facă pasul următor - integrarea în UE”

Actualitate 24.07.2021 12:26 Vizualizări2856 Autor: Ziarul National
România anunță un SPRIJIN fără precedent pentru R. Moldova. Bogdan Aurescu: „Este important ca R. Moldova să ajungă la un nivel de performanță care să-i permită să facă pasul următor - integrarea în UE”


România va susține eforturile noii guvernări de la Chișinău de a aduce „Europa în R. Moldova”, astfel ca să se facă pasul următor – integrarea în Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, care a întreprins vineri o vizită oficială la Chișinău. De asemenea, oficialul român s-a referit la suportul pe care îl va acorda Bucureștiul în realizarea reformelor, dar și proiectele pe care le va dezvolta în anii următori.

„Interesul nostru strategic este ca R. Moldova să fie un stat stabil, un stat democratic, un stat care să funcționeze după principiile și valorile UE, după care și România funcționează. Din acest punct de vedere, votul de la 11 iulie înseamnă un vot în favoarea unei integrări europene mai aprofundate, care până la urmă reprezintă singura opțiune cu adevărat valabilă pentru viitorul cetățenilor R. Moldova. Cred că noul guvern al R. Moldova nu va avea o lună de miere în perioada următoare. Vom susține cu toată deschiderea și toată fermitatea programul de reforme pe care noul guvern îl va aplica, pentru că este în interesul României ca R. Moldova să fie un stat de drept, să se conducă după principiile UE și valorile acesteia. Să fie un stat cu instituții solide și performante, în așa fel încât nivelul de trai să crească și, prin urmare, stabilitatea și securitatea țării să crească. Acestea sunt obiective care reprezintă atât interesul direct al cetățenilor R. Moldova, cât și, prin coincidență, interesul strategic de securitate al României”, a declarat Aurescu, în cadrul unui interviu pentru Deschide.md.

De asemenea, oficialul de la București a subliniat că noua realitate politică de la Chișinău reprezintă și o oportunitate excelentă pentru intensificarea relației bilaterale, pentru creșterea cooperării și coordonării între România și R. Moldova și pentru dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și R. Moldova, care este un parteneriat pentru integrarea europeană a R. Moldova.

„Noi am discutat cu doamna președinte Maia Sandu despre modul în care România se poate implica în susținerea diverselor componente ale reformei. Am discutat și despre reforma justiției, am discutat despre reforma administrației, am vorbit despre necesitatea ca în R. Moldova mediul de afaceri să fie mai prietenos pentru investitori, pentru că un astfel program de reforme nu se poate face decât cu suficiente resurse, iar investițiile străine în R. Moldova sunt necesare și din această perspectivă. România este principalul partener comercial al R. Moldova, dar investițiile românești nu sunt încă la nivelul pe care ni-l dorim. Ne dorim să amplificăm nivelul acestor investiții, ceea ce mi se pare important. Dar pentru asta trebuie să existe garanții că aceste investiții sunt protejate și că ele pot să se dezvolte fără interferențe.

Proiectele pe care le dorim sunt proiecte pe care încercăm să le implementăm în dezvoltarea socio-economică a R. Moldova. Avem proiecte pe care le-am desfășurat deja în această cheie. Ne uităm la proiecte de genul celor care vor fi implementate în aplicarea acordului semnat în luna mai privind construirea unor apeducte pe sub râul Prut, în așa fel încât să ameliorăm situația serviciilor de alimentare cu apă în regiunile adiacente Prutului. Ne putem gândi și la dezvoltarea unor proiecte noi care să vină în sprijinul comunităților locale. Putem să ne gândim la proiecte care se referă la dotarea mai sistematică a sistemului de sănătate din R. Moldova”, a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe al României s-a referit și la proiectele de interconectare strategică între cele două maluri ale Prutului:

„Mă refer la ajungerea la capacitatea finală de transport a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. La finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie el va fi dotat și cu stațiile de comprimare astfel încât capacitatea zilnică de transport va ajunge până la 6 milioane de metri cubi pe zi. Doar contractele de livrare mai sunt necesare pentru ca să putem să exportăm gaze în R. Moldova. În altă ordine de idei, discutăm despre conectarea liniilor de electricitate: Isaccea-Vulcănești-Chișinău. Este un proiect extrem de important, care va permite aprovizionarea cu energie electrică produsă în România a unei zone importante din R. Moldova și putem să gândim și alte linii de interconectare electrică.

Construcția de poduri: există un acord pe care noi l-am propus anul trecut și la care încă nu am primit răspuns, pentru construcția unui pod nou la Ungheni, dar sperăm că noul Guvern va acorda atenția cuvenită. De asemenea, vorbim despre reabilitarea unor poduri existente. Mă refer aici la podul de la Galați-Giurgiulești. Au fost multe proiecte bilaterale pe care noi le-am propus, dar la care noi nu am primit răspuns din partea guvernelor anterioare. Sunt convins că la Chișinău există acum voință politică pentru implementarea proiectelor de interconectare energetică.

Acum va exista un astfel de guvern, va exista și o majoritate parlamentară consistentă. Sunt convins că vom putea să facem pași înainte în materializarea acestor proiecte”.

În viitorul apropiat, guvernele de la Chișinău și București s-ar putea întruni într-o ședință comună, pentru a pune în aplicarea Acordul de 100 de milioane de euro, asistență nerambursabilă din partea României.

„Ceea ce putem spune în acest moment este că valoarea rămasă necheltuită din acordul de 100 de milioane se duce aproximativ la 67 de milioane de euro. Aceasta ne permite să finanțăm proiecte destul de consistente. Acum trebuie spus foarte clar că asistența pe care a acordat-o România R. Moldova a fost una foarte consistentă și nu s-a bazat doar pe acest acord de grant nerambursabil. Au existat mult mai multe surse din care noi am finanțat proiecte din R. Moldova. Pot să menționez că și asistența pentru dezvoltare pe care o gestionează Ministerul de Externe este una dintre aceste surse și dorim să amplificăm în perioada următoare acest tip de asistență. Noi am și creat un fond pentru dezvoltarea sustenabilă a R. Moldova în cadrul bugetului asistenței pentru dezvoltare. Sperăm ca el să fie alimentat și prin urmare folosit corespunzător”.

Cât privește perspectivele R. Moldova de apropiere de UE, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea implementării unor reforme ample.

„Noi întotdeauna am susținut apropierea R. Moldova de UE, pentru că până la urmă acesta este obiectivul cel mai important al eforturilor noastre: integrarea R. Moldova în UE alături de România. Acesta este efortul major pe care noi îl facem și până la urmă rezultatul acestor eforturi de reformă care vor fi făcute în R. Moldova converge spre același obiectiv. Până la urmă ceea ce și noi urmărim și, sunt convins, și Guvernul de la Chișinău va urmări este ca R. Moldova să se compatibilizeze cu valorile, standardele și principiile UE în tot ceea ce reprezintă funcționarea instituțiilor statului, a structurilor societății. De aceea insistăm atât de mult pe acest proces de reformă. Noi vom susține și mai amplu apropierea R. Moldova de UE pe baza eforturilor pe care autoritățile R. Moldova le vor face. Principalul actor al acestui demers de apropiere de UE va trebui să fie inerent autoritățile R. Moldova, în aplicarea programului ambițios de reformă pe care doamna președinte Sandu l-a propus.

Până la urmă nu vorbim doar de a aduce R. Moldova în UE, vorbim și despre a aduce Europa în R. Moldova. Astea înseamnă asumarea funcționării instituțiilor după standarde europene, pentru că sunt instituții care lucrează deja în statele membre după aceste standarde, deci sunt testate și aduc beneficii cetățenilor. Printr-un astfel de proces transformator a trecut și România - și în continuare trece prin procese de schimbare. Este important ca și R. Moldova să ajungă la acel nivel de performanță care să-i permită să facă pasul următor, acela de integrare în UE. Este de ajuns să te uiți comparativ la cum arăta România înainte de 2007 și cum arată România astăzi, chiar dacă și noi mai avem în continuare foarte multe de făcut, și să compari cum arată România și R. Moldova în momentul acesta - ca să-ți seama că merită să faci parte dintr-un astfel de sistem de valori”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md