18:31:54 19.05.2024
Stiri

RISE // Companiile conectate la familia Șor au ÎNCASAT bani din „Spălătoria rusească”

Anticorupție 21.03.2017 11:30 Vizualizări2390 Autor: Ziarul National
RISE // Companiile conectate la familia Șor au ÎNCASAT bani din „Spălătoria rusească”


Șase companii conectate la familia Ilan Șor, care actualmente este în arest la domiciuliu, au încasat bani din „Spălătoria rusească”. Informațiile bancare analizate de RISE Moldova arată că 22 de milioane de dolari au intrat în conturile ShorHolding în mai multe tranșe. Viramentele au fost făcute de firme fantomă din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Până acum, autoritățile din Moldova nu au vorbit despre aceste tranzacții. Noi le prezentăm mai jos.

Ilan Șor, 30 de ani, a devenit vedetă politică după ce a fost prins în „Jaful secolului”. Până atunci s-a ocupat, în special, de afaceri hoteliere, de magazine duty-free și de tranzacții cu imobilele sindicatelor. Tot din zona afacerilor, Șor l-a mituit pe fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare.

Ilan este căsătorit cu interpreta rusă de muzică pop „Jasmin”, cu numele real — Sara Shor. Acum doi ani, președintele rus Vladimir Putin a decorat-o pe Jasmin cu ordinul „Artist emerit a Federației Ruse”.

Impresarul Jasminei, rusoaica Liliya Pleskachevskaya, a deținut 4,7% din acțiunile Unibank din Moldova, una dintre cele trei bănci aflate în proces de lichidare în urma dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.

În același domeniu a derulat afaceri și fiica Liliyei Pleskachevskaya, Yana Gaydaychuk. În vârstă de 32 de ani, aceasta a administrat firma Sisteme Informaţionale Integrate SRL, care a fost proprietara unui pachet de 33,7% din acțiunile Băncii de Economii din Moldova.

TRANZACȚIILE
În 2012, Yana Gaydaychuk a fondat la Chișinău societatea Agercom Grup SRL (Detalii, AICI). Informațiile obținute de RISE Moldova demonstrează că această companie a primit în contul deschis la Moldindconbank — 2,5 milioane de dolari. Banii au intrat pe 9 decembrie 2013, fiind virați de Westburn Enterprises Limited, o firmă fantomă din Marea Britanie, implicată în operațiunea rusească de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari pe care am numit-o în 2014 – Laundromat (Spălătoria – trad. din engleză).

De fapt, în aceeași zi, Westburn Enterprises Limited nu doar că a transferat bani, dar a și încasat mai mult de 30 milioane de dolari de la o altă companie fantomă — Mirabax Investments Limited, implicată și ea în Laundromat.

Seabon Limited → Dufremol SRL
Seabon Limited este tot o companie din Marea Britanie. În aprilie 2013, în urma unui proces de judecată, care s-a desfășurat în Republica Moldova, a încasat o datorie fictivă de 700 milioane de dolari de la cinci firme din Rusia. Suma uriașă a ajuns la compania britanică în mai multe tranșe.

O tranzacție similară a fost înregistrată și pe 28 iunie 2013. La acea dată, în contul Seabon Limited, deschis la Moldindconbank, au intrat 12,8 milioane de dolari proveniți din Rusia.

Continuarea pe RISE Moldova


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 575 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md