16:17:14 19.09.2018
 
Stiri

REVOLTĂTOR // Un vicepremier ungar vorbește despre R. Moldova cu tezele Moscovei: „Românii care trăiesc pe teritoriul R. Moldova nu vor să se unească cu România”

Știri 06.06.2018 17:55 Vizualizări2064 Autor: Ziarul National
REVOLTĂTOR // Un vicepremier ungar vorbește despre R. Moldova cu tezele Moscovei: „Românii care trăiesc pe teritoriul R. Moldova nu vor să se unească cu România”

Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, a făcut declarații scandaloase, pe 4 iunie curent, în cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea ungară ECHO TV, afirmând că Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 2018 „nu a fost legitimă”, iar România a fost înfrântă atunci când nu a putut „anexa” Basarabia”.

„Noi trebuie să purtăm doliu după Trianon, trebuie să fim mândri că am supravieţuit şi trebuie să prezentăm dreptatea istorică. Este important să subliniem că niciun stat succesor nu are prea multe motive pentru a sărbători. Neluând în considerare faptul că Adunarea Naţională de la Alba Iulia nu a fost legitimă din punctul de vedere juridic, cea mai “tare” chestiune o reprezintă România, deoarece în zilele noastre în conştiinţa naţională a românilor nu Transilvania este problema principală, ci faptul că români care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, în Basarabia, pe teritoriul delimitat de Prut, Nistru şi de Delta Dunării nu vor să se unească cu România. Din cauza faptului că Republica Moldova nu a fost anexată de România, această ţară a suferit prima mare înfrângere în istoria sa, ceea ce românii nu pot accepta niciodată. A doua chestiune este posibila separare a Munteniei de Moldova, ceea ce este o teamă permanentă în conştiinţa naţională a românilor şi pentru politicienii români”, a declarat vicepremierul maghiar la acea emisiune.

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, consideră „inacceptabile” declarațiile oficialului din Ungaria și i-a adresat o întrebare parlamentară domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe de la București, vizavi de afirmațiile vicepremierului Republicii Ungaria, Zsolt Semjén.

„Vicepremierul Republicii Ungaria, vorbind în calitatea sa oficială, a acreditat public ideile false, cu un enorm potențial provocator, cum că:

1.Adunarea Națională de la Alba Iulia, care a decis la 1 decembrie 1918 Unirea cu România, ar fi fost nelegitimă;

2.România ar fi înfrântă că nu ar fi ”anexat” Republica Moldova;

3.Românii ar avea teama permanentă a unei separări posibile a Munteniei de Moldova.

În mod evident, aceste declarații inacceptabile și idei false contravin literei și spiritului acordurilor și tratatelor bilaterale dintre România și Republica Ungară, ca și celor ale instrumentelor juridice europene și interanaționale care definesc raporturile dintre state”, susține Codreanu.

Având în vedere această situație, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării îl roagă pe ministrul Meleșcanu să-i comunice cum califică Ministerul Afacerilor Externe (MAE) declarațiile publice ale vicepremierului Republicii Ungare Zsolt Semjén, dacă MAE consideră necesar să aibă o reacție publică în legătură cu declarațiile respective inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungare și ideile false vehiculate public de acesta și care este, în cazul unui răspuns pozitiv, această reacție.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Miticu Mitica 06.06.2018 20:05

Ca RN nu isi doreste unirea asta este un adevar al momentului. Ca nu se va uni nicodata asta nu poate sa spuna nimeni atata timp cat cei care conduc incepand de la al 2-lea razboi mondial pana azi adica (neo)comunistii si cei desprinsi, socialisti, PDisti au jefuit tara. Ca regiunea Moldova a din Romania ar vrea sa se desprinda sau ca ar fi teama cuiva asta este o aberatie, probabil un vis al shogorului. Numai cine nu a fost acolo poate spune asa ceva sau unui nostalgic al unui teritoriu mai vast care bineinteles in subsidiar cuprinde si Bucovina si Herta moldoveneasca ... si de ce nu asa cum isi doresc ungurii sa aiba si ei iesire la mare ca s-au saturat numai de campie si de mers la Balaton ... asadar ei vad in subsidiar RM o anexa a lor a imperiului Austro-Ungar ... iaka numa ei lipseau de la ospatul acesta ... toti bre trag de biata Moldova sa ii rupa carnea de pe oase in halul cela ??? Huuuuuoooo la oase...ca atila cand a trecut pe la noi inainte sa ajunga in Ungeria de azi isi tinea carnea sub saua calului inspumat sa o fragezeasca ... Meni o hozo shogore ...

Ion 06.06.2018 22:13

Nu trebuie sa uitam ca in Moldova Populatia majoritara o reprezinta Moldovenii! Venetici romani avem doar 2%

Miticu Mitica 07.06.2018 05:18

Ioane, Moldova este un stat independent si unitar recunoscut de dreptul international si tarile vecine asa cum a iesit din frontierele URSS. Romania, Rusia, Ucraina USA, UE s.a. au recunoscut-o ca atare. Toti cetatenii republicii au cetateneia MOLDOVENEASCA. Etnie moldoveneasca NU exista. Asta a fost creata in laboratoarele Moscovei si numai un agent promoscovit mai poate sustine asta. Asa cum la noi in tara exista nationalitatile rusa, ucriniana, gaguza, bulgara s.a. tot asa exista nationalitatea romana bre. Adica pe scurt noi toti suntem cetateni moldoveni si avem una sau mai multe nationalitati dar NU moldoveneasca. Pricepusi. Sau agentuezi pe aici sau circumvolutiuni ???

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

15.09.2018 09:01 Ziarul National ANALIZĂ // Trump schimbă lumea! Motiv...

14.09.2018 09:20 Nicolae Negru Să vorbim la Berlin despre reUnire

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md