21:39:01 01.03.2024
Stiri

Reuniunea ministerială a OSCE: „Prezența ilegală a forțelor militare ruse în republica noastră continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova”

Actualitate 01.12.2023 17:10 Vizualizări1564 Autor: Ziarul National
Reuniunea ministerială a OSCE: „Prezența ilegală a forțelor militare ruse în republica noastră continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova”


„Prezența ilegală a forțelor militare ruse în republica noastră continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul nostru este esențială pentru soluționarea pașnică a conflictului”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul reuniunii ministeriale a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE).

Împreună cu partenerii europeni, oficialul a transmis la evenimentul desfășurat, în perioada 29 - 30 noiembrie curent, la Skopje, Macedonia de Nord un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, care luptă pentru pacea și securitatea colectivă a Europei.

„Am luat parte și la sesiunea dedicată Ucrainei, unde am subliniat faptul că Republica Moldova nu se confruntă cu niciun pericol militar atâta timp cât forțele armate ucrainene mențin linia de front. Am pledat pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei și am exprimat solidaritatea țării noastre în eforturile sale pentru libertate”, a afirmat vicepremierul Nicu Popescu.

CITIȚI și Rusia, SOMATĂ să-și retragă imediat TRUPELE de pe teritoriul R. Moldova, după ce a acuzat Chișinăul și Occidentul că ar „torpila” soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Mesajul TRANȘANT transmis lui Lavrov la Skopje de către MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene transmite că, în contextul votului din cadrul Consiliului European de pe 14 - 15 decembrie vizavi de deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova, această reuniune a oferit oportunitatea vicepremierului Popescu de a dialoga cu miniștri din statele membre ale Uniunii Europene și din Balcanii de Vest despre importanța extinderii blocului comunitar și progresele înregistrate de republica noastră în parcursul european.

În cadrul acestei vizite la Skopje, Nicu Popescu a avut întrevederi și discuții cu următorii omologi din țările europene, dar și cu alți oficiali de rang înalt:

*Luminița Odobescu, ministra afacerilor externe a României;

*Lars Løkke Rasmussen, ministrul afacerilor externe al Danemarcii;

*Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei;

*Hanke Bruins Slot, Ministra Afacerilor Externe a Regatului Țărilor de Jos;

*Alexander Schallenberg, ministrul de externe al Republicii Austria;

*Tobias Billström, ministrul afacerilor externe al Suediei;

*Xavier Bettel, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și europene, al cooperării și comerțului exterior al Luxemburgului;

*Laurence Boone, ministra de stat pentru Europa a Republicii Franceze;

*José Manuel Albares ministrul afacerilor externe al Spaniei;

*Ignazio Cassis, ministrul afacerilor externe al Elveției;

*Bujar Osmani, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord;

*Bojan Maricik, Viceprim-ministru pentru afaceri europene al Macedoniei de Nord;

*Jim O'Brien, secretar de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia.

*Matteo Mecacci, directorul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md