21:28:09 27.05.2024
Stiri

Ministerul Economiei face PRECIZĂRI: Gazele românești, dorite sau nu în R. Moldova?

Economie 12.11.2015 17:12 Vizualizări2958 Autor: Galina Munteanu


Ministerul Economiei face PRECIZĂRI: Gazele românești, dorite sau nu în R. Moldova?

„Construcția gazoductului Iași-Ungheni reprezintă prima fază a proiectului de interconexiune a sistemului de gaze al R. Moldova cu cel al Uniunii Europene (România). Din punct de vedere operațional, la această etapă, gazoductul asigură doar furnizarea gazelor naturale pentru regiunea aferentă, ceea ce reprezintă până la 1% din consumul total pe țară”. Aceasta este reacția Ministerului Economiei (MEC) la zvonul apărut în presa română, potrivit căruia gazele românești nu mai sunt dorite de R. Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al MEC, faza a doua a proiectului prevede lucrări de prelungire a gazoductului până la Chișinău (conducta Ungheni-Chișinău), fapt ce va permite diversificarea surselor de import de gaze. „Pe moment, este în proces de elaborare studiul de fezabilitate pentru construcția magistralei sus-menționate, care, conform programului prestabilit, urmează a fi finalizat în prima jumătate a anului 2016, după care va urma etapa de proiectare și construcție”, precizează sursa citată.

Cât privește importul de gaze naturale din România, MEC susține că, după inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, compania cu capital de stat SA „Energocom” a obținut licența corespunzătoare de la ANRE și a solicitat ofertele de prețuri de la potențialii exportatori din România. După ce au venit ofertele și s-a negociat, a fost semnat contractul de furnizare a gazelor naturale cu „OMV Petrom Gas” SRL, România, care este valabil până pe 31 decembrie curent.

Potrivit prevederilor contractuale, a fost stabilit un volum anual de livrare a gazelor naturale la nivel de 1 059 274,39 m3 . Prețul inițial a fost de 1 010 lei românești (4 959 MDL) pentru o mie m3 de gaze naturale, după care a fost micșorat până la 900 de lei românești (4 330 MDL) pentru o mie de m3.

În conformitate cu obligațiunile asumate de părți, pe moment, prin gazoductul Iași-Ungheni au fost importate 707 312 m3 de gaze natural, iar volumul rămas, conform contractului, va fi importat până la finele anului curent, dă asigurări MEC.

Potrivit sursei, după expirarea contractului cu „OMV Petrom Gas” SRL, conform procedurilor legale, SA „Energocom” va lansa o nouă procedură de contractare, care va selecta o companie de furnizare conform criteriilor preț-calitate.

Cât privește afirmația că prețul de import a gazelor naturale oferite de compania „Gazprom” este de 325 de dolari pentru o mie de m3 de gaze naturale, MEC susține că este eronată. Pe moment, prețul gazului natural procurat de SA „Moldovagaz” de la „Gazprom” este de 210,21 de dolari pentru o mie de m3.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md