21:17:25 27.05.2024
Stiri

Reacția lui Băsescu la reținerea lui Iovcev: „PROVOCARE”

Politică 06.02.2014 10:19 Vizualizări1619 Autor: Galina Munteanu
Reacția lui Băsescu la reținerea lui Iovcev: „PROVOCARE”


Preşedintele României Traian Băsescu consideră că reţinerea directorului liceului de limbă română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a contabilei şi a şoferului de la liceu reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Train Băsescu a luat act cu profundă îngrijorare de această reținere și consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor.

Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al R. Moldova.

Preşedintele României consideră că reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria.

Mai mult, șeful statului român solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create.

Amintim că directorul Liceului „Lucian Blaga” cu predare în limba română de la Tiraspol Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei au fost reţinuţi, miercuri, de către securitatea transnistreană în zona satului Parcani, în apropiere de Tiraspol. Ulterior, aceștia au fost eliberați.

La începutul lui decembrie, liceul a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md