18:02:21 24.08.2019
 
Stiri

R. Moldova, statul cu cel mai FERTIL sol din lume? Degradarea solului, PREJUDICII anuale de peste 436 de MILIOANE de dolari

Economie 17.04.2019 16:19 Vizualizări1172 Autor: Ziarul National
R. Moldova, statul cu cel mai FERTIL sol din lume? Degradarea solului, PREJUDICII anuale de peste 436 de MILIOANE de dolari Hey Moldova

Solul constituie una din cele mai importante resurse naturale, principala bogăție națională a R. Moldovei, iar expresia „R. Moldova are cel mai fertil sol din lume” am auzit-o de multe ori.

Totuși, specialiștii avertizează că solurile din R. Moldova degradează de la an la an, iar motivele sunt diverse, cum ar fi factorii naturali, cei antropici sau social-economici.

„Calitatea învelișului de sol in Republica Moldova pe majoritatea terenurilor agricole este nesatisfăcătoare, iar pe unele terenuri este critică. Continuă să se extindă suprafețele terenurilor afectate de eroziune și alunecări, de procesele de dehumificare, de deteriorare a structurii și de compactare, de solonizare, de salinizare și înmlăștinire. S-au intensificat secetele. Aceste procese duc lа dereglarea ciclurilor biologice a bilanțului elementelor nutritive și a humusului din sol, la deteriorarea solurilor și la scăderea fertilității lor”, avertizează Inspectoratul Ecologic de Stat (IES).

Prejudiciul anual, direct și indirect, cauzat de degradarea solurilor și secetă pe teritoriul republicii constituie 436,479 de milioane de dolari, dintre care aproape 80 de milioane de dolari înseamnă costul solurilor totalmente distruse de alunecări de teren, ravene și în procesul efectuării lucrărilor de terasament, iar celelalte peste 355 de milioane - costul recoltelor pierdute și al solului fertil spălat de pe versanți.

În prezent, suprafața totală a terenurilor erodate constituie circa 877,6 mii ha sau 35,1% din suprafața totală a terenurilor agricole din R. Moldova.

Pierderile anuale de sol ca rezultat al eroziunii constituie 26 de milioane de tone, ceea ce echivalează cu distrugerea a 2 000 ha de cernoziom cu bonitatea de 100 puncte, iar cele mai erodate soluri sunt înregistrate în raioanele Cahul (44,4 %), Hâncești (43,7%), Ungheni (43,4 %) și Nisporeni (43,4%).

În ultimii ani se intensifică și cazurile de nimicire a microorganismelor și microflorei din soluri prin arderea miriștii. În anul curent miriștile au ars pe o suprafață de circa 110 ha, distrugând rămășițele de vegetație, care contribuie la creșterea fertilității și îmbunătățirea protecției solurilor.

În același timp, se sădesc foarte puține fâșii forestiere de protecție sau chiar dimpotrivă - sunt distruse și cele existente.

Suprafața totală a fondului funciar al Republicii Moldova constituie 3 384,6 mii ha, inclusiv 2 499,6 mii ha (73,9%) de terenuri agricole.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md