R. Moldova: Până la zece decese anual printre copiii cu vârsta sub cinci ani din cauza produselor alimentare consumate


În R. Moldova sunt înregistrate anual până la zece decese printre copiii cu vârsta de sub 5 ani din cauza produselor alimentare contaminate.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiile medicale înregistrează anual circa 18 - 20 de mii de cazuri de boli diareice acute în rezultatul alimentelor consumate.
În 65-76% din cazuri, boala este confirmată la copiii cu vârste de până la 17 ani.
Totodată, anual în R. Moldova sunt semnalate circa 22 de izbucniri epidemice care ajung să afecteze și 300 de persoane în unele cazuri.
Situaţia privind bolile diareice acute în R. Moldova se complică şi din cauza contaminării biologice înalte a produselor alimentare, bazinelor acvatice deschise, neajunsurilor în respectarea igienei în locurile de educaţie/învăţământ, odihnă, muncă şi la domiciliu, spun epidemiologii.
În lume, în jur de 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de aproximativ 200 de tipuri diferite de boli de origine alimentară. Povara bolilor revine, cel mai frecvent, celor săraci sau tinerilor. Bolile de origine alimentară sunt responsabile de 420 000 de decese în fiecare an, deși fiecare dintre acestea poate fi prevenit.
În regiunea europeană a OMS se estimează că, în fiecare an, mai mult de 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza consumului de alimente contaminate, iar peste 4 600 de persoane decedează din aceeași cauză.









































































