00:12:25 21.08.2018
 
Stiri

R. Moldova face achiziții anuale de peste 11 MILIARDE de lei: „​Când unii tipi care administrează averi publice se îmbogățesc brusc și nejustificat, aici e treaba procurorului”

Economie 13.04.2018 08:30 Vizualizări1340 Autor: Ziarul National
R. Moldova face achiziții anuale de peste 11 MILIARDE de lei: „​Când unii tipi care administrează averi publice se îmbogățesc brusc și nejustificat, aici e treaba procurorului”

Valoarea achizițiilor publice de bunuri, servicii și lucrări a crescut constant în ultimii ani în R. Moldova.

Într-un comentariu pe site-ul IDIS „Viitorul”, Stan Lipcanu notează că acesta un domeniu „gras”, mereu vulnerabil și asta pentru că este sectorul unde se toacă puțin peste 11 miliarde de lei anual sau circa 7,5% din PIB.

Cota achizițiilor publice poate ajunge și la 9% din PIB, ceea ce constituie circa 24 la sută din bugetul public.

„Curtea de Conturi a sesizat în repetate rânduri că, în ultimii ani, statul a cheltuit aiurea circa 9 miliarde de lei aiurea. Marea nedumerire generală rămâne a fi faptul că în Republica Moldova, până la faza de executare nu a ajuns niciun dosar de fraudă în domeniul achizițiilor publice. Au fost câteva arestări la întâmplare, în 2016, în toiul scandalului de la grădinițe, rețineri care nu au așa și n-au avut nicio finalitate. În 25 de ani, un singur primar care a schițat aranjamente în achiziții a fost demis, dar și acela s-a ales cu o amendă de 2 000 de lei. Și mai ciudată pare a fi situația că, după ce primarul a fost ușor penalizat, atins doar cu o floare, contractul dubios de achiziție publică semnat de făptaș a rămas în vigoare. În cadrul unor deliberări la Chișinău, procurorii români de exemplu au adus modele de spețe năucitoare judecate în dosare de achiziții publice. E de râs și nu prea”, arată Stan Lipcanu.

Sursa oferă și exemple de achiziții „trăsnite”: „De exemplu, Casa Națională de Asigurări în Medicină a transferat unei instituții medicale teritoriale suma de 23,4 milioane de lei, inclusiv 4,1 milioane pentru medicamente neautorizate. Iar fostul președinte de raion din Hâncești avea mașină de serviciu cumpărată din banul public – un Jeep în valoare de câteva zeci de mii de euro. Valeriu Ciorbă de la portalul http://www.colonita.eu/ a exemplificat un contract de achiziții, de la Colonița, suburbia a Chișinăului, legat cu ață albă prin care autoritățile locale au achiziționat un autogreder în sumă de 1,7 milioane de lei, care în prezent ruginește sub gardul unui consilier local”.

„Când unii tipi care administrează averi publice, brusc se îmbogățesc și, în general, se îmbogățesc nejustificat, aici e treaba procurorului. Este foarte important să se urmărească traseul banilor atât din conturi, dar și cum au fost transformați banii în bunuri. În cazurile de față, fără un sechestru obligatoriu mare lucru nu se va întâmpla”, mai crede Lipcanu.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md