13:42:55 20.04.2024
Stiri

R. Moldova a reușit să transpună în mare parte prevederile Pachetului III energetic al UE, dar mai are de implementat 55 de acțiuni

Economie 21.11.2017 13:20 Vizualizări1515 Autor: Ziarul National
R. Moldova a reușit să transpună în mare parte prevederile Pachetului III energetic al UE, dar mai are de implementat 55 de acțiuni


Guvernul și ANRE urmează să asigure implementarea cadrului de reglementare prevăzut de Legea energiei electrice și cea a gazelor naturale până la mijlocul anului 2018. Aceasta a fost una dintre concluziile Dezbaterii publice dedicate implementării Pachetului III Energetic în R. Moldova, găzduite de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) pe 20 noiembrie 2017, în parteneriat cu oficiul de la Chișinău al Fundației Konrad Adenauer.

La dezbatere au participat oficiali ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Consiliului de Concurență, Centrului de Armonizare a Legislației, precum și experți în domeniul energetic din cadrul societății civile și reprezentanții partenerilor de dezvoltare.

Discuțiile s-au axat pe rezultatele procesului de implementare de către Guvern și Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a măsurilor de reglementare prevăzute de Legea cu privire la energie electrică și legea cu privire la gazele naturale. De asemenea, experții au discutat despre impactul noii Legi cu privire la energetică în sensul consolidării capacităților și funcționării independente a ANRE.

Concluzia principală a dezbaterilor a fost că, în pofida mai multor rețineri, R. Moldova a reușit să transpună în legislația primară a Pachetului III energetic odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la energetică. Totodată, având în vedere că din cele 79 de măsuri de implementare, până în prezent au fost îndeplinite doar 24 de acțiuni, Guvernul și ANRE trebuie să depună un efort concertat pentru a recupera întârzierile de implementare până la mijlocul anului 2018, în timp ce obligațiunea de separare a operatorilor sistemului de transport în sectorul gazelor naturale urmează a fi realizată până la 1 ianuarie 2020.

Majoritatea participanților la dezbatere au subliniat importanța transparenței și creșterii nivelului de vizibilitate din partea autoritățile publice competente cu privire la măsurile de implementare în sectorul energetic, efort susținut inclusiv de Uniunea Europeană prin proiecte de asistență tehnică.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md