15:43:45 16.07.2018
 
Stiri

R. Moldova a mai făcut un pas pentru INTERCONECTAREA rețelelor energetice cu România: 160 de milioane de euro din partea BERD și BEI pentru acest proiect

Economie 11.07.2018 18:05 Vizualizări657 Autor: Ziarul National
R. Moldova a mai făcut un pas pentru INTERCONECTAREA rețelelor energetice cu România: 160 de milioane de euro din partea BERD și BEI pentru acest proiect

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi ratificarea a două Acorduri de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România. Împrumuturile sunt în valoare de 80 de milioane de euro fiecare.

Potrivit documentului, banii vor fi utilizați la construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre R. Moldova și România, constând dintr-o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport al energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

„Realizarea proiectului va oferi un nivel de securitate sporit și prețuri mai bune pe piața autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piața regională de energie electrică, iar în consecință un preț final al energiei mai puțin împovărător pentru consumatori. De asemenea, proiectul va oferi posibilitatea de a alege fără constrângeri sursa de achiziționare a energiei, fie din Est sau din Vest. Această alegere se va ghida doar conform prețului și va fi independentă de evoluția pieței din Ucraina. Totodată, interconectarea asincronă va permite R. Moldova arbitrajul comercial dintre sursele de energie electrică”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Costul estimat al proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre R. Moldova și România” este de 270 de milioane de euro, dintre care împrumuturile a câte 80 de milioane de euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro și grantul UE – 40 de milioane de euro.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md