20:41:57 17.07.2018
 
Stiri

R. Moldova: 15 000 de fetițe cu vârsta de 10 ani vor fi VACCINATE GRATUIT împotriva HPV

Social 05.12.2017 17:40 Vizualizări1416 Autor: Ziarul National
R. Moldova: 15 000 de fetițe cu vârsta de 10 ani vor fi VACCINATE GRATUIT împotriva HPV

Cincisprezece mii de fetițe, născute în anul 2007, vor fi vaccinate gratuit cu „Gardasil”, imunizarea fiind benevolă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi campania de vaccinare împotriva Papilomavirusului uman (HPV) care se vadesfășura la nivel național.

Autoritățile susțin că vaccinul cvadrivalent „Gardasil” va oferi oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV. Pentru ca vaccinul să aibă eficiență maximă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale.

Vaccinul va fi administrat în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.

Cursul integral de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin 6 luni între ele. Fetele născute în anul 2007 la care nu se va reuși inițierea vaccinării în decembrie 2017 vor avea posibilitatea de a fi vaccinate cu prima doză de vaccin „Gardasil” la începutul anului 2018. Cea de a doua doză de vaccinva fi administrată începând cu luna iunie 2018. În aprilie-mai 2018, va fi inițiată vaccinarea cu prima doză de vaccin „Gardasil” a fetelor născute în anul 2008, urmând să fie cuprinse cu cea de a doua doză în lunile octombrie-noiembrie 2018.

„Studiul de cost-eficiență realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

La rândul său, Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova a menționat că OMS recunoaște faptul că problema cancerului de col uterin și a altor boli cauzate de HPV reprezintă o problemă globală de sănătate publică și reiterează recomandarea sa privind introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de imunizare.

Până a fi licențiate și distribuite pe piață, vaccinurile au fost testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante. Vaccinul anti-HPV a fost introdus în calendarul imunizărilor de rutină pentru fete în 74 de țări (inclusiv 33 de țări din regiunea europeană a OMS). În rezultat, în țările respective numărul cazurilor de cancer uterin a fost redus drastic, iar vaccinul anti-HPV a fost declarat de OMS drept măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor cancerului colului uterin, de rând cu screeningul.

În Republica Moldova, din cauza cancerului de col uterin o femeie decedează la fiecare 2 zile. În anii 2010-2016, se înregistrau, în medie pe an, aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și circa 170 de decese cauzate de această maladie.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md