13:27:36 04.06.2023
Stiri

Protocol în PREMIERĂ între R. Moldova și Ucraina. Instituțiile vamale și de frontieră ale celor două state vor organiza controlul COMUN la PTF Basarabeasca-Serpniovo-1

Actualitate 22.03.2023 16:14 Vizualizări1443 Autor: Ziarul National
Protocol în PREMIERĂ între R. Moldova și Ucraina. Instituțiile vamale și de frontieră ale celor două state vor organiza controlul COMUN la PTF Basarabeasca-Serpniovo-1


Protocol în PREMIERĂ între R. Moldova și Ucraina. Instituțiile vamale și de frontieră ale celor două state vor organiza controlul COMUN la PTF Basarabeasca-Serpniovo-1

Instituțiile vamale și de frontieră din R. Moldova și Ucraina au semnat astăzi, 22 martie, în cadrul unei ședințe desfășurate în format hibrid la Basarabeasca, un Protocol privind organizarea controlului în comun în punctul comun de trecere pentru trafic feroviar Basarabeasca-Serpniovo-1, pe teritoriul R. Moldova.

Cei patru șefi de instituții vamale și de frontieră din R. Moldova și Ucraina susțin că prin semnarea acestui document va fi facilitat transportul de mărfuri pe cale feroviară dintre cele două state.

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a declarat că R. Moldova și Ucraina semnează în premieră un astfel cu privire la organizarea controlului comun într-un punct de trecere pe cale ferată. „Asta înseamnă că facem un pas important în dezvoltarea cooperării între autoritățile vamale și de frontieră ale ambelor state”.

Potrivit lui Talmazan, Uniunea Europeană a contribuit enorm pentru dezvoltarea mecanismelor de control comun la frontiera moldo-ucraineană.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a menționat că acest control comun înseamnă o abordare modernă, europeană a securității frontierei comune.

„R. Moldova și Ucraina împărtășesc valorile și principiile europene. Viitorul nostru este în Uniunea Europeană. În acest context, controlul în comun înseamnă o abordare modernă, europeană a securității frontierei comune, cu accent pe fluidizarea procesului de traversare a frontierei și accelerarea, interconectarea și aprofundarea proceselor economice. La fel, înseamnă încredere între autoritățile grănicerești și vamale, inclusiv încredere între statele noastre. Noi trebuie să lucrăm împreună pentru beneficiul cetățenilor noștri și pentru un viitor comun în comunitatea europeană.” a menționat punctat Vasiloi, în cadrul ceremoniei de semnare a documentului.

Lansarea controlului comun în Punctul de Trecere al Frontiere Basarabeasca - Serpniovo-1 feroviar are drept scop consolidarea cooperării la frontiera moldo-ucraineană, care va contribui la diversificarea căilor de transportare a mărfurilor cu Ucraina, asigurarea accesului R. Moldova la principalele rute regionale de transportare a combustibililor de diferit gen, dar și a exportului de cereale din Ucraina. Activitatea este parte a inițiativei Uniunii Europene - Solidarity Lines, menirea căreia este să asigure circulația de mărfuri în și spre Ucraina.

Data începerii controlului comun se va stabili, de comun acord, de către conducerea punctului de trecere.

În prezent, controlul comun la frontiera moldo-ucraineană este desfășurat în șase puncte de trecere a frontierei rutiere, în unul fiind temporar suspendat, pe segmentul transnistrean – Pervomaisc-Kuciurgan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


mihai grigore 22.03.2023 21:10

: revista floare albastra = blue : aliatii cer ca daune de razboi siberia _ pana la urali{_ cateva milioane de deportati de pe terra si doar atat e acolo!*:

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md