Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență în Canada și SUA, înregistrat în Parlament de PAS: „Vom depune efortul, alături de CEC, pentru a identifica cele mai bune soluții și a încerca să ridicăm scara aplicării acestui proiect”
Un grup de deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat vineri, 1 martie, în Parlament un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență, la scurt timp după anunțul făcut de șefa statului vizavi de aplicarea acestui tip de vot la alegerile prezidențiale din toamnă.
Așa cum a afirmat și Maia Sandu, votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite ale Americii, state unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari.
Potrivit autorilor proiectului de lege, Canada și Statele Unite ale Americii sunt țările selectate pentru a implementa votul prin corespondență, fiindcă instituțiile statului vor putea să se asigure că „mecanismul protejează votul fiecărui cetățean”.
La elaborarea acestui proiect de lege au fost luate drept exemplu experiența similară din țări ca Austria, Germania, Letonia, Slovacia, Canada, Statele Unite și România.
CITIȚI și Argumentele Președinției pentru introducerea VOTULUI prin corespondență la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE: „E o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum”
„Este un proiect de lege mult așteptat, rezultat al unui grup de lucru, muncit mai bine de un an de către colegii mei din diasporă, împreună cu membrii Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe. Este mai mult decât simbolic să lansăm astăzi, 1 martie, o astfel de inițiativă”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.
Deputatul Mihail Druță a adăugat că PAS are „obligația politică”, în afară de obligațiile constituționale, deoarece „în cadrul ultimelor scrutine electorale a făcut un legământ cu cetățenii noștri din diasporă că, în afară de metoda obișnuită de participare la vot, le va fi acordată și posibilitatea de a vota prin corespondență”.
„Vom depune tot efortul, alături de Comisia Electorală Centrală, pentru a identifica cele mai bune soluții și a încerca să ridicăm scara aplicării acestui proiect. La momentul actual, facem un prim pas pentru a testa votul prin corespondență și sperăm să fie unul de succes și să fie apreciat de concetățenii din diasporă”, a afirmat și deputatul PAS Vitali Gavrouc.
Comisia juridică, numiri și imunități anunță prima rundă de consultări în privința acestui proiect de lege, care va avea loc pe 7 martie, ora 10:00, în Sala Europei din Parlament.
Maia Sandu s-a arătat convinsă, joi-seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că votul prin corespondență va ridica rata de participare la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE, care urmează a fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
„Pentru că este o decizie tare importantă pentru stat, aderarea R. Moldova la UE, este importantă nu doar pentru ziua de azi, este importantă pentru deceniile care vin, e absolut necesar ca la acest la acest scrutin să participe cât mai multă lume, ca să fie reprezentativă această decizie. De asta a venit ideea cu alegerile în aceeași zi cu referendumul și de aici această idee să se încerce să se reușească cu votul prin corespondență”, a menționat ieri președinta Sandu, îndemnând Parlamentul să grăbească finalizarea proiectului de lege privind votul prin corespondență.
Adrian Băzăvan: „Securitatea energetică a R. Moldova este indivizibilă de cea a României”, iar „România are capacitatea de a asigura întregul consum de energie al R. Moldova”
Doi soți, un procuror și șeful unui post vamal, cercetați pentru îmbogățire ilicită. Aceștia ar deține mai multe mașini de lux și o casă estimată la 12 mil de lei
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari