PROGRAM // Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” se REINVENTEAZĂ: Cea de-a 58-a ediție a festivalului va găzdui peste 60 de CONCERTE, inclusiv unul de muzică electronică la „Arena Chișinău”
Artiști din R. Moldova, dar și de peste hotare vor evolua în cadrul celei de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, care își propune să devină, începând din acest an, o „punte între tradițional și inovator”. Astfel, „Mărțișor” va aduce, în luna martie curent, pe scenele din Chișinău, dar și în alte 43 de localități din republică și în câteva orașe europene colective artistice, interpreți și actori de valoare din R. Moldova, România, Italia, Grecia și Franța.
Pentru prima dată în istoria sa, festivalul va găzdui, pe 1 martie curent, un spectacol de muzică electronică - „Electric Spring”, la Arena Chișinău.
„Ne așteaptă concerte de muzică clasică, modernă și jazz, recitaluri corale și de orgă, spectacole de operă, balet și dans popular. Ne așteaptă vioriști și pianiști virtuoși, aplaudați în lumea întreagă, dar și nume sonore ale muzicii lirice, ușoare și populare”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul conferinței de presă de lansare a Festivalului.
Potrivit lui Prodan, „Mărțișorul” este „tradiția care ne dă unicitate și modernitatea care ne conectează la circuitul artistic al lumii”, ministrul îndemnându-i pe toți doritorii să meargă la cât mai multe evenimente din festival.
Spectatorii sunt invitați la concertele susținute de Baletul Național „Joc”, de formațiile „Noroc” și „Trigon”, Ansamblul Concertino Accordion Band, Grupul Art Studio „Repede”, dar și de soliști îndrăgiții, precum Valentina Nafornița, Dumitru Mîțu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat, Lilia Istratii, Anastasia Homițcaia, Eugen Negruța, Martina Meola, Petra Pleșca - reuniți sub bagheta lui Mihail Agafiţa, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în concertul de deschidere a festivalului, din 1 martie.
Publicul din capitală e așteptat la spectacolul folcloric „De la Iași la Chișinău”, cu participarea Orchestrei „Mugurel” și a Orchestrei „Constantin Arvinte” din Iași, precum și la concertul „55 de ani de la fondarea Orchestrei Folclor”. Palatul Național va găzdui și câteva spectacole extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii” - „Lăutarii tradițional” și „Ne-am unit” - „Lăutarii altfel...”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Și tot la Palatul Național spectatorii vor putea urmări un recital cu Smiley și altul, „Atinge cerul”, cu participarea lui The Urs, Emma și Alina Eremia.
Palatul Republicii va găzdui mai multe evenimente dedicate muzicii clasice, între care concertul „Strings of Soul”, un Recital vocal cu mai muți soliști și Gala lirică „Vivat, Verdi”, cu Capela Corală Academică „Doina” și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. La Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” vă așteaptă baletele „Spărgătorul de Nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită” și spectacolul coregrafic „În căutarea legendei”, susținut de „Joc”. Iar printre talentații artiști ce vor evolua la Sala cu Orgă sunt violonistul Ilian Gârneț alături de Orchestra Națională de Cameră, dirijată de Nicolas Krauze, și organistul ceh Pavel Černy.
Pe 10 martie, la Palatul Național, protagonistul-cheie al spectacolului de închidere a Festivalului va fi Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, într-un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.
Pentru prima dată, „Mărțișor” va ajunge și în comunitățile din diasporă. Astfel, în perioada 6 martie - 12 aprilie, conaționalii noștri din mai multe orașe europene sunt așteptați la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montat la Teatrului Național „Mihai Eminescu” de Alexandru Cozub. Spectacolele se vor juca în orașele Cascais (Portugalia), Frankfurt (Germania), Madrid și Santander (Spania), Padova și Milano (Italia), Londra și Dublin (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord) și la Bruxelles (Regatul Belgiei).
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania