05:31:25 17.04.2024
Stiri

„Proeuropeanul” Ion Ceban s-ar fi aflat la Moscova în ziua în care Putin a declanșat RĂZBOIUL în Ucraina, iar în trei zile spera că ajunge și la Chișinău. Maia Sandu, despre „calul TROIAN” al rușilor: „Kremlinul știe să-și ramburseze investițiile…”

Actualitate 02.11.2023 10:29 Vizualizări1751 Autor: Ziarul National
„Proeuropeanul” Ion Ceban s-ar fi aflat la Moscova în ziua în care Putin a declanșat RĂZBOIUL în Ucraina, iar în trei zile spera că ajunge și la Chișinău. Maia Sandu, despre „calul TROIAN” al rușilor: „Kremlinul știe să-și ramburseze investițiile…” epl.delfi.ee


Primarul general al capitalei, Ion Ceban, s-ar fi aflat la Moscova pe 24 februarie 20222, adică exact în ziua în care Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, iar în trei zile spera că armata sa va ajunge și la Chișinău. Despre acest lucru a scris portalului estonian de investigații „Delfi”. Președinta Maia Sandu nu s-a arătat surprinsă de această dezvăluire, menționând că Ion Ceban ar fi întreprins mai multe vizite în Federația Rusă, despre care nu a vorbit public.

Potrivit presei din Estonia, Ceban a zburat la Moscova împreună cu soția sa cu o zi înainte de începerea războiului. Pe 24 februarie, însă, își arăta pe rețelele de socializare grija pentru refugiații ucraineni, scriind mesajele... de la Moscova.

„Nu văd de ce acest lucru nu ar fi adevărat (că Ion Ceban se afla la Moscova în ziua declanșării războiului din Ucraina - n.r.). Nu este singura vizită (a lui Ion Ceban - n.r.) la Moscova, care nu a fost anunțată public. Nu pot să comentez exact pe acest caz, dar am văzut cât de greu domnul Ceban a condamnat războiul din Ucraina. Cât de întârziată a fost acea declarație… Știm cu toții că are, a avut relații cu Moscova. Repet, nu văd de ce acest lucru nu ar fi adevărat. Probabil că sunt multe alte vizite despre care nu a vorbit public și ar fi trebuit s-o facă, pentru că este un lucru extrem de important, în contextul în care în acea perioadă a început cel mai strașnic război pentru continentul și regiunea noastră din ultimii 70 de ani”, a declarat aseară Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal Tv.

Șefa statului nu crede că Ion Ceban, care până nu demult organiza referendumuri ilegale în Găgăuzia, în care spunea foarte clar că regiunea se rupe de R. Moldova, dacă statul nostru aderă la UE, care până în 2019 striga că viitorul R. Moldova este alături doar de Federația Rusă, s-a transformat în proeuropean, așa cum pretinde astăzi că ar fi.

Întrebată dacă Ion Ceban este un instrument al Moscovei în R. Moldova, care ne este servit pe altă tavă decât ne sunt serviți Ilan Șor și Igor Dodon, președinta Sandu a spus că Moscova „știe să-și ramburseze investițiile pe care le face în oamenii pe care îi plasează în diferite țări”.

CITIȚI și FOTO, VIDEO // „Proeuropeanul” Ion Ceban ar fi fost surprins „la cafea” cu „polit-tehnologii” FSB-ului. Primarul general ar fi consiliat de oamenii Moscovei

„Acest cetățean, înțeleg că vorbiți despre domnul Ceban, în mod deschis a lucrat împotriva integrării europene. Noi știm că Federația Rusă, în special Kremlinul, știe să-și ramburseze investițiile pe care le face în oamenii pe care îi plasează în diferite țări. Și noi vedem că, în 2020, Federația Rusă, Kremlinul, a învățat o lecție. Lecția a fost că în R. Moldova Federația Rusă nu poate să mai câștige alegeri, să-și mențină controlul doar susținând partide proruse. Pentru că ei au văzut că majoritatea cetățenilor își doresc în UE. Și atunci și-au schimbat strategia. Au înțeles că trebuie să susțină partide proruse, așa cum au făcut-o întotdeauna, să folosească grupări criminale, așa cum se întâmplă acum cu gruparea Șor… Pentru că asta face Federația Rusă, încearcă să discrediteze, să denatureze procesele electorale din R. Moldova. Dar și să susțină partide proeuropene deghizate, care nu sunt autentic proeuropene. Asta este clar strategia Federației Ruse. Cetățenii trebuie să înțeleagă acest lucru. Repet, aceste alegeri nu sunt doar despre cum arată localitățile noastre în următorii patru ani. Aceste alegeri sunt și despre cum îmbrățișăm noi și cât de repede ajungem stat membru al UE”, a subliniat Maia Sandu.

„Calul troian” al rușilor își va face treaba când „viața ne va părea frumoasă”, avertizează șefa statului.

CITIȚI și VIDEO // Roșca, Dodon și Ion Ceban, eroii unui filmuleț despre „cameleonii” din politica R. Moldova, în interesul Moscovei: „Ceban e cameleon. Ca-me-le-on. Iaca aista-i Ceban Ion”

„Și problema va fi provocată de o persoană sau alta, care anterior au povestit că ei sunt și cu ceilalți, și cu aceștia… Dar care vor fi folosiți la momentul potrivit, ca să împiedice acest proces de integrare europeană. Deci, instituțiile statului trebuie să fie atente. Dar este suficientă alegere, suntem o țară democratică, în ciuda minciunilor celor care vor să folosească democrația pentru a ucide democrația. Noi avem mulți candidați și în raport cu acești candidați nu sunt semne de întrebare că vor susține până în ultima clipă cu proiectul nostru de integrare europeană. Nu vă spunem pe cine să alegeți, dar vă rog să nu puneți în pericol proiectul de integrare europeană. Pentru că e proiectul nostru de a asigura pacea și siguranța cetățenilor R. Moldova”, a punctat Maia Sandu.

În cadrul aceleiași emisiuni, Maia Sandu a povestit despre adevăratele intenții ale Moscovei în primele zile de război, când „Gazprom” i-a cerut „Moldovagaz” să schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în R. Moldova.

„În primele zile de război, a venit o scrisoare de la „Gazprom” către „Moldovagaz” prin care se cerea să se schimbe contractul și anume în contract să se schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Punctul de intrare este pe la nordul R. Moldova, iar în primele zile de război „Gazprom” a vrut să schimbe în contract punctul de intrare pe segmentul regiunii transnistrene, pentru că ei credeau că în foarte scurt timp vor ajunge acolo și doreau să controleze și acest punct de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Li s-a spus că nu interesează pe nimeni schimbarea contractului și lucrurile au rămas așa cum au fost inițial. Ulterior, rușii au înțeles și ei că n-au cum ajunge la hotarul cu R. Moldova”, a conchis Maia Sandu.

De menționat că Ion Ceban nu a comentat, deocamdată, informațiile apărute în presa din Estonia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md