00:53:20 23.05.2024
Stiri

VIDEO // Roșca, Dodon și Ion Ceban, eroii unui filmuleț despre „cameleonii” din politica R. Moldova, în interesul Moscovei: „Ceban e cameleon. Ca-me-le-on. Iaca aista-i Ceban Ion”

Actualitate 26.10.2023 12:27 Vizualizări2806 Autor: Ziarul National
VIDEO // Roșca, Dodon și Ion Ceban, eroii unui filmuleț despre „cameleonii” din politica R. Moldova, în interesul Moscovei: „Ceban e cameleon. Ca-me-le-on. Iaca aista-i Ceban Ion”


Un filmuleț video făcut public pe rețelele de socializare prezintă imagini realizate de-a lungul timpului cu politicieni precum Iurie Roșca, Igor Dodon și Ion Ceban, actualul primar de Chișinău ce mai pretinde un mandat în fruntea capitalei, care și-au schimbat la 180 de grade declarațiile publice.

Făcut în context electoral de către oponenții lui Ion Ceban, dar în baza unor imagini veridice, filmulețul scoate în vileag strategiile serviciilor secrete ruse de a-și muta pionii pe tabla de șah a politicii din R. Moldova.

Ca și Igor Dodon, Ion Ceban a părăsit Partidul Comuniștilor, au aderat ambii la Partidul Socialiștilor, iar apoi Ceban a plecat și de aici, fondând „partidul-Primărie” Mișcarea Alternativă Națională, deși în anul 2019, înainte de a prelua șefia capitalei, asigura locuitorii că „în Primăria Chișinău nu este loc pentru politică”.

CITIȚI și DOC // „Realizările” lui Ion Ceban, DESFIINȚATE punctual de către experți: „A îndeplinit doar 13% din promisiunile sale din 2019. Una dintre cele mai mari realizări a fost transformarea primăriei într-un PARTID”

În filmuleț regăsim cel puțin trei situații în care Ceban și-a schimbat radical declarațiile, virând de la simpatiile proruse la viziuni proeuropene.

Astfel, în timp ce în anul 2014 protesta, la Bruxelles, împotriva Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, afirmând că acesta „poate duce la o revoltă socială” și semna un proiect de lege al socialiștilor cu scopul de a denunța documentul respectiv, ulterior, de la tribuna municipiului Chișinău, afirma contrariul: „Suntem pentru integrarea europeană, începută cu mulți ani în urmă, și pentru asta vom lupta și acționa”.

CITIȚI și Avertismentul unui fost deputat: „Nu-l creditați pe Ceban! Rusia își pregătește terenul pentru a reveni în forță la alegerile parlamentare din 2025!”

Totodată, într-un interviu televizat de acum câțiva ani, Ceban a spus că vorbește limba „moldovenească”, iar ulterior recunoștea senin că vorbește deja limba română.

Tot Ceban, de a cărei victorie la alegerile din 2019 se bucurau agenții serviciilor secrete rusești chiar în sediul Partidului Socialiștilor din partea cărora candida la Primăria Chișinău, a evitat mult timp să condamne războiul din Ucraina. Totuși, într-o dezbatere publică, a admis nervos că „Rusia este agresorul” în războiul din statul vecin.

Trebuie să amintim și faptul că Ion Ceban a făcut, în 2014, propagandă în favoarea pretinsului recensământ din Găgăuzia, în care 98% dintre participanții la aceste exercițiu ilegal, organizat în februarie 2014, își exprimau dorința de a adera la Federația Rusă. Peste o lună, după un referendum similar organizat în Crimeea, Rusia ocupa ilegal, prin forță armată, această peninsulă ucraineană.

CITIȚI și DOC // Primarului Ion Ceban nu-i plac titlurile din Ziarul NAȚIONAL: Cerere prealabilă de chemare în judecată la subiectul MAN-ului VIZAT în documentul Departamentului Trezoreriei SUA care sancționează politicieni din R. Moldova și agenți FSB


Ion Ceban, la o întrevedere cu fostul vicepremier rus Dmitri Kozak, autorul planului de federalizare a R. Moldova

„Ceban e hameleon (cameleon - n.r.). Ha-me-le-on. Iaca aista-i Ceban Ion. Ceban Ion este un hameleon care și-a schimbat culoarea politică, a trădat socialiștii, și-a schimbat valorile”, este caracteristica pe care i-o face, în același filmuleț, fostul său șef Igor Dodon.

Filmulețul video încheie cu o altă declarație a lui Ion Ceban, potrivit căreia acesta prețuiește la oameni „sinceritatea”. Întrebat dacă el nu minte niciodată, candidatul a râs: „Asta e altceva”.

„Ceban este proiectul rușilor. El este, practic, același model ca Orban de la Budapesta. Rușii își doresc un Orban la Chișinău. Ca să poată bloca Uniunea Europeană. Trebuie spus că, așa cum UE nu dă bani Ungariei, chiar fiind membră, așa nu va da nici Republicii Moldova, dacă va avea politică prorusă”, a declarat, pentru presa din România, Lilian Carp, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la Primăria Chișinău, principalul contracandidat al lui Ceban la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2025, potrivit sondajelor de opinie.

Menționăm că Ion Ceban a respins de mai multe ori public faptul că ar fi pionul rușilor în R. Moldova și i-a atacat în judecată pe toți cei care i-au adus asemenea acuzații.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md