01:02:56 24.04.2024
Stiri

Proiectul care prevede EVALUAREA și eventuala DEMITERE a procurorului general, VOTAT în primă lectură: Socialiștii s-au opus, iar cei de la Partidul „ȘOR” s-au abținut

Actualitate 13.08.2021 12:28 Vizualizări2247 Autor: Ziarul National
Proiectul care prevede EVALUAREA și eventuala DEMITERE a procurorului general, VOTAT în primă lectură: Socialiștii s-au opus, iar cei de la Partidul „ȘOR” s-au abținut


Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, care prevede posibilitatea evaluării și demiterii procurorului general, propus de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost votat astăzi în primă lectură de către 59 de deputați, în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului.

Deputatul Sergiu Litvinenco, noul ministru al Justiției, a declarat că legea actuală nu prevede mecanismul de evaluare a activității șefului Procuraturii Generale, deși Constituția face referire la acest lucru.

Totodată, Consiliul Superior al Procurorilor nu poate, în actualele condiții, lua decizii în privința procurorului general, odată ce procurorii care sunt membri în această structură au un mandat de patru ani, iar procurorul general, care poate decide soarta lor profesională - un mandat de șapte ani.

Litvinenco a ținut să puncteze că această inițiativă nu face decât să extindă prevederile existente în legea actuală pentru procurori și asupra șefului acestora.

Deputatul și-a exprimat nemulțumirea că „hoții de miliarde sunt eliberați unul după altul și lăsați să fugă peste hotare”, afirmând că Alexandr Stoianoglo trebuia să-și prezinte demisia imedat după votul cetățenilor din 11 iulie curent.

După ce au solicitat inițial scoaterea acestui proiect din ordinea de zi, socialiștii și comuniștii au acuzat noua guvernare că ar dori să-și subordoneze procurorul general.

„Vouă vă trebuie procuror de buzunar”, a declarat comunistul Vladimir Voronin.

Totodată, socialistul Alexandr Suhodolski, și-a exprimat nemulțumirea vizavi de intenția de a scoate procurorul-șef al Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor, afirmând că „Găgăuzia este autonomie” și procurorul de acolo nu trebuie „comparat cu un simplu procuror de raion”.

„Următorul pas este să spuneți că bașcanul Găgăuziei este ca un președinte de raion?”, a întrebat acesta.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură va fi supus săptămâna viitoare dezbaterilor publice, înainte de votul pentru lectura a doua.

Principalele modificări:

Documentul prevede introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, dar și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor.

În cazul în care evaluarea activității procurorului general ar stabili carențe, acesta ar urma să fie sancționat disciplinar sau chiar revocat din funcție.

Performanțele procurorului general ar urma să fie evaluate anual de către o comisie constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, după sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, câte unul propus de președintele republicii, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și de procurorul general.

În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune președintelui Republicii eliberarea din funcție a procurorului general.

CITIȚI și NOU // Cum ar urma să fie EVALUAT și DEMIS procurorul general: Numărul de membri ai CSP, REDUS de la 15 la 12

Funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă.

Suplimentar, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală.

Președintele țării va numi, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un procuror general interimar pe perioada suspendării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md