10:49:02 04.05.2024
Stiri

Procesul de vaccinare anti-COVID, marcat de SCANDAL la Edineț! Câți angajați ai Consiliului raional s-au vaccinat înaintea medicilor: „Nu cred că este o încălcare, că nu au fost luați ei în primul rând la imunizare”

Actualitate 29.03.2021 13:59 Vizualizări1469 Autor: Ziarul National
Procesul de vaccinare anti-COVID, marcat de SCANDAL la Edineț! Câți angajați ai Consiliului raional s-au vaccinat înaintea medicilor: „Nu cred că este o încălcare, că nu au fost luați ei în primul rând la imunizare”


Centrul de Sănătate Publică din Edineț a recepționat în luna martie curent 720 de doze de vaccin AstraZeneca și 222 de doze de Pfizer, în cadrul primei etape a Planului național de imunizare împotriva COVID-19, care presupune vaccinarea personalului medical și a beneficiarilor centrelor de plasament.

Informația a fost oferită Ziarului NAȚIONAL de către Aliona Pistruga, șefa CSP Edineț, potrivit căreia în stoc mai sunt astăzi 50 de doze de vaccin AstraZeneca, după ce pe parcursul zilei de ieri au fost vaccinați cei aproape 300 de beneficiari și angajați ai Centrului de plasament pentru persoane cu dizabilități mentale din satul Brânzeni, raionul Edineț.

„La Edineț am primit 720 de doze de vaccin AstraZeneca și 222 de doze de Pfizer. Nu uitați că aici intră și Ocnița, Briceni și Dondușeni, subteritorii unde au fost repartizate vaccinuri din aceste loturi”, a explicat Aliona Pistruga, deși un document anterior al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța 546 de doze de vaccinuri Pfizer pentru Edineț.

Atât șefa CSP Edineț, cât și președintele raionului, socialistul Nicoale Melnic, recunosc faptul că printre medicii și beneficiarii centrului de plasament s-au strecurat și funcționari publici, însă neagă faptul că ar fi vorba de conducerea raionului și de rezervarea a 100 de doze de vaccin Pfizer pentru Consiliul raional, așa cum se discută pe rețelele de socializare.

CITIȚI și Marea BĂTĂLIE pentru o doză de VACCIN. În R. Moldova a început vaccinarea „pe PILE” și pe bani grei: „Alții se căptușesc cu câte 200 - 300 de euro pentru un Pfizer. MSMPS să publice NUMELE acestor persoane”

„Așa vreți să mă luați rezka (rapid – n.r.). Eu nu sunt specialist ca să vaccinez pe cineva. Este CSP-ul care se ocupă cu această întrebare. În primul rând, eu nu am 100 de angajați. Am informații că s-au vaccinat (angajați ai Consiliului raional – n.r.), dar nu-s membri ai Partidului Socialiștilor. Niciunul dintre consilierii socialiști nu este vaccinat. Eu nu sunt vaccinat și nici nu am de gând să mă vaccinez degrabă”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Nicolae Melnic, recunoscând că a stat în spital în luna octombrie 2019 din cauza coronavirusului, iar recent a fost la „reabilitare” timp de două săptămâni, „că nu mă simt chiar bine după zaraza asta”.

Întrebat dacă imunizarea angajaților instituției pe care o conduce reprezintă o încălcare a regulilor stabilite de Planul național de imunizare, Melnic afirmă că „pentru a monitoriza cum se îndeplinește legislația este procuratura, eu mă ocup mai mult cu gospodăria raionului”.

„Eu nu pot să-i interzic cuiva să se vaccineze”, adaugă Nicolae Melnic, jelind medicii care „sunt acum ca pe front, în linia întâi”.

Aliona Pistruga afirmă, la rândul ei, că angajații Consiliului raional au fost vaccinați împotriva COVID-19 la decizia medicilor.

„De la Consiliul raional au fost vaccinate numai două persoane, la indicația medicilor privind stările premorbide. Așa au decis medicii că este necesar și nu e vorba de pesoane din conducerea Consiliului. Atunci când persoanele sunt alergice, cu comorbidități, nu cred că este o încălcare, că nu au fost luați ei în primul rând la imunizare. Angajații din prima linie a luptei cu COVID sunt deja imunizați”, ne-a mai spus Aliona Pistruga.

Menționăm că raionul Edineț a fost până nu demult unul dintre raioanele codașe în ceea ce privește imunizarea împotriva COVID-19, iar președintele Maia Sandu acuza implicarea factorului politic în procesul de imunizare în raionele conduse de socialiști.

Șefa CSP Edineț susține că această trenare a procesului de vaccinare a fost determinată de realizarea unui sondaj de către instituția pe care o conduce, lucrătorii medicali fiind întrebați cu ce tip de vaccin vor să fie imunizați, deși R. Moldova nu are posibilități de a alege și își asigură în prezent acest proces doar din donații oferite de România și platforma COVAX.

Aliona Pistruga afirmă că nu a contabilizat rezultatele sondajului, dar nu crede că „Sputnik V” a ieșit pe primul loc în preferințele medicilor de la nordul R. Moldova. Procesul de vaccinare se desfășoară în prezent la turații maxime, după ce „lumea a văzut că cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu au făcut boală sau reacții adverse grave”.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Pulbică au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că subiectul campaniei de imunizare de la Edineț va fi abordat marți, 30 martie, în cadrul unei conferințe de presă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md