17:59:53 25.04.2019
 
Stiri

Primul „pas MIC” din relația Chișinău-Tiraspol, REVIZUIT: Transnistrenii NU se țin de cuvânt

Politică 15.10.2018 15:44 Vizualizări1357 Autor: Ziarul National
Primul „pas MIC” din relația Chișinău-Tiraspol, REVIZUIT: Transnistrenii NU se țin de cuvânt

Așa-zisele autorități de la Tiraspol refuză să îndeplinească înțelegerile la care s-a ajuns odată cu semnarea, la finele anului 2017, a Deciziei protocolare cu privire la funcționarea școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Astăzi, 15 septembrie, la Tiraspol a avut loc reuniunea grupurilor de lucru pentru educație, în formatul experților, în cadrul căreia reprezentanții Chișinăului au propus revizuirea stadiului de implementare a Deciziei protocolare menționate.

„După discuția cu directorii școlilor cu predare în grafie latină și confruntarea datelor colectate, partea moldovenească a insistat în procesul de negocieri că unele dintre angajamentele asumate nu sunt realizate de către Tiraspol, or Chișinăul a solicitat expres revizuirea tarifelor pentru apă, canalizare și energie termică similar tarifelor altor școli din regiune”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare de la Chișinău.

Un subiect pus în discuție a vizat problema liberei circulații a elevilor, părinților acestora și a profesorilor, fără notificare prealabilă. Astfel, cel 1 500 de elevi din școlile cu predare în limba română trebuie să circule liber, să fie excluși din contextul politic și să fie preocupați de educație, fără aplicarea în privința acestora a sistemului de notificare, lucru care la fel nu este îndeplinit.

Astăzi, Chișinăul a reiterat această inițiativă părții transnistrene și a insistat asupra faptului că soluționarea acestei probleme se tergiversează.

Menționăm că aceeași decizie protocolară prevedea și reducerea plăților pentru închirierea spațiilor de către școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului - până la o mie de lei lunar față de 50 de mii de lei cât plătea anterior Liceul „Lucian Blaga” de la Tiraspol. Anterior, autoritățile au raportat că acest punct fusese îndeplinit de către așa-zisele autorități de la Tiraspol.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md