11:51:44 04.05.2024
Stiri

PREZIDENȚIALE // Peste 3,2 milioane de cetățeni ai R. Moldova sunt așteptați duminică la URNE să-și aleagă președintele: Cine sunt cei opt candidați înscriși în cursă și cum trebuie să se prezinte alegătorii la secțiile de vot

Actualitate 01.11.2020 08:12 Vizualizări1547 Autor: Ziarul National
PREZIDENȚIALE // Peste 3,2 milioane de cetățeni ai R. Moldova sunt așteptați duminică la URNE să-și aleagă președintele: Cine sunt cei opt candidați înscriși în cursă și cum trebuie să se prezinte alegătorii la secțiile de vot


Cetățenii R. Moldova sunt așteptați duminică, 1 noiembrie, la secțiile electorale pentru a-și alege președintele pentru viitorii patru ani.

În listele electorale sunt înscriși 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot, inclusiv 232 631 care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință (cei care au emigrat autorizat peste hotarele republicii), precum și 256 203 cetățeni cu drept de vot care locuiesc în stânga Nistrului.

Cele peste 3,2 milioane de alegători au de ales între opt candidați înscriși în cursa electorală, iar sondajele prezentate pe parcursul campaniei electorale au arătat că niciunul dintre ei nu va acumula 50% plus un vot și, astfel, peste două săptămâni va fi organizat al doilea tur de scrutin, iar în buletinele de vot vor fi incluși primii doi clasați la alegerile de astăzi.

CANDIDAȚII:

1.Renato Usatîi (41 de ani), liderul Partidului Nostru și primar de Bălți începând cu anul 2015

Înainte de a intra în politica din R. Moldova, Usatîi a făcut afaceri în Federația Rusă, iar acum are mai multe dosare penale la Moscova, despre care dânsul spune că ar fi fabricate.

CITIȚI și DOC // Renato Usatîi, unul dintre cei mai bogați candidați la funcția de președinte: Primarul de Bălți și-a trecut în declarația de avere și ceasurile de 250 de mii de euro

2.Andrei Năstase (45 de ani), liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”

Avocatul apropiat oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa aflați în Germania a câștigat Primăria Chișinău în 2018, dar rezultatele scrutinului au fost anulate de către instanțele de judecată la comanda regimului Plahotniuc, sesizate de către socialistul Ion Ceban. În 2019, Ceban a pierdut Primăria capitalei în favoarea aceluiași Ceban.

CITIȚI și Ce salariu a primit Andrei Năstase cât a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Interne în 2019: Familia politicianului și-a procurat un VOLVO nou-nouț cu peste 41 000 de euro

3.Tudor Deliu (64 de ani), profesor universitar cu studii în filologie și drept

În perioada anilor 2010 – 2019 a fost deputat pe listele PLDM, iar din 2018 a condus acest partid, șefia căruia a fost preluată, în august curent, de către Vlad Filat.

4.Igor Dodon (45 de ani), președinte al R. Moldova în ultimii patru ani

A debutat în politică pe timpul regimului comunist, a fost ministru și deputat din partea partidului condus de Vladimir Voronin. În 2011 a părăsit fracțiunea comuniștilor și în scurt timp a devenit liderul PSRM. De numele lui Dodon se leagă numeroase scandaluri, în special de corupție, iar ultimele dezvăluiri publice îl arată pe Dodon ca fiind un demnitar ghidat în totalitate de către serviciile secrete rusești.

CITIȚI și AVERE // Un MILION pentru familia Dodon

5.Violeta Ivanov (53 de ani), deputată din partea Partidului Șor

Fostă ministră în guvernele Tarlev și Greceanîi, Ivanov a reușit să schimbe timp de 11 ani trei fracțiuni parlamentare – a ajuns în Legislativ pe listele comuniștilor, în 2015 a aderat la democrați, iar în acest an mers la Partidul Șor.

CITIȚI și Candidatul la Președinție care ține peste jumătate de milion de lei la bancă

6.Maia Sandu (48 de ani), fostă ministră a Educației, fostă prim-ministră a R. Moldova și președintă a Partidului Acțiune și Solidaritate

Maia Sandu a decis instalarea camerelor video la examenele de Bacalaureat, pentru a elimina fraudele de la BAC. În 2016, a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, pierzând în turul doi de scrutin în fața lui Igor Dodon, după ce a acumulat 47,89% din voturi. Ulterior, în 2019, după ce a devenit deputată din partea circumscripției uninominale destinate diasporei din UE, s-a aliat cu Dodon pentru a-l alunga pe Vlad Plahotniuc de la putere.

CITIȚI și DOC // Economiile Maiei Sandu ținute într-o bancă din SUA au scăzut de cinci ori de când a venit în politica din R. Moldova: Ce salariu a ridicat în calitate de premier în 2019

7.Octavian Țîcu (48 de ani), liderul Partidului Unității Naționale, istoric, fost ministru, deputat și fost boxer de performanță

Țîcu a fost ales deputat în 2019 pe listele Blocului „ACUM”, iar la finele aceluiași an a fost ales în fruntea PUN. Militează pentru Unirea R. Moldova cu România.

CITIȚI și DOC // Averile celor doi candidați unioniști înregistrați de către CEC în cursa electorală pentru funcția de președinte: Țîcu a obținut aproape un milion de lei din activitatea didactică, iar Chirtoacă a fost în ultimii ani și consultant politic

8.Dorin Chirtoacă (42 de ani), fostul primar al Chișinăului în perioada anilor 2007 – 2018, președinte al Partidului Liberal și unul dintre liderii Blocului UNIREA

Unionistul învingea regimul comunist care era în plină ascensiune și era ales primar al capitalei la numai 28 de ani, fiind cel mai tânăr primar al Chișinăului. În 2011 și în 2015, Chirtoacă i-a învins pe rând pe Igor Dodon și Zinaida Greceanîi care au candidat la șefia capitalei. În 2017 a fost reținut într-un dosar de corupție care nu are nici astăzi vreo finalitate, el fiind silit să-și dea demisia de la conducerea Primăriei Chișinău.

Pentru a-și exprima votul, cetățenii sunt rugați să se prezinte la secțiile electorale echipați cu mască și având la ei buletinul de identitate cu fișa de însoțire sau pașaportul (este permis și cel expirat). Dacă nu vor avea măști, funcționarii electorali le vor da câte una, iar recomandarea este ca alegătorii să vină și cu pixurile de acasă, pentru a evita infectarea cu COVID-19.

Autoritățile au deschis 2 004 de secții de vot pe teritoriul R. Moldova, inclusiv 42 destinate alegătorilor din Transnistria, și 139 - în străinătate.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 887 de observatori naţionali și 310 observatori internaţionali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 154 de observatori înaintați de către concurenții electorali.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md