06:00:37 21.05.2024
Stiri

DOC // Guvernul PERMITE scoaterea a circa 21 de mii de tone de grâu alimentar din REZERVA de stat. Grâul va fi propus inițial producătorilor de panificație, iar după 10 mai poate fi vândut peste hotarele R. Moldova

Actualitate 14.04.2021 17:57 Vizualizări2121 Autor: Ziarul National
DOC // Guvernul PERMITE scoaterea a circa 21 de mii de tone de grâu alimentar din REZERVA de stat. Grâul va fi propus inițial producătorilor de panificație, iar după 10 mai poate fi vândut peste hotarele R. Moldova


Guvernul a aprobat astăzi, de principiu, o hotărâre cu privire la eliberarea din rezerva de stat a circa 21 de mii de tone de grâu alimentar. Agenția Rezerve Materiale susține că această cantitate va fi eliberată în vederea „împrospătării rezervei de stat”, mai ales că anul acesta va fi o roadă bună de grâu.

Citește și: Prețul la PÂINE ar putea crește semnificativ de Paște, dacă GUVERNUL nu va prelungi interdicția la export. „Securitatea ALIMENTARĂ este în pericol. 17 mii de tone de grâu sunt acum în Portul Giurgiulești. Vaja Jhashi face PRESIUNI enorme”

„Se autorizează Agenția Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat, în vederea împrospătării, 20787,062 de tone de grâu alimentar agenților economici, în bază de contract”, a menționat ministrul de Interne, Pavel Voicu, în cadrul ședinței de Guvern.

Potrivit lui ministrului, în gestiunea căruia este Agenția Rezerve Materiale, până la data de 10 mai 2021 grâul alimentar din rezervele de stat va fi eliberat agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic.

„După data de 10 mai 2021, în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți la pct.2, la procedura de împrospătare pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii”, a adăugat Voicu.

Până a pune la vot această hotărâre, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, l-a întrebat pe ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, dacă prin această decizie nu va fi pusă în pericol securitatea alimentară a R. Moldova.

„R. Moldova este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă. Peste două luni deja va începe colectarea roadei din 2021. Acum prețul la grâu este în jur de 4 lei, dar dacă nu vom împrospăta rezervele, atunci prețul se va reduce semnificativ. Statul va avea de pierdut. Toată această discuție a pornit din cauza unor politicieni, care vor să atragă agricultura în politică”, a spus Perju.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a confirmat declarațiile lui Perju: „Acest grâu nu trebuie să se piardă, adică să fie vândut mai târziu ca grâu furajer. Există riscul ca după 10 mai grâul să fie vândut cu 900 de lei mai puțin per tonă”.

Ciocoi a atras atenția că grâul din rezervele de stat trebuie să fie orientat, în primul rând, către producătorii interni, astfel ca să nu fie admisă o creștere a prețurilor la produsele de panificație.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu propunerea ca hotărârea să fie aprobată de principiu, până va fi notificat Consiliul Concurenței.

„Doar după asta hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că acest grâu din rezerva de stat nu este stocat de cineva, pentru ca ulterior, după 10 mai, să fie vândut la export”, a conchis Nagacevschi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md