06:13:58 24.04.2024
Stiri

Președinția le răspunde politicienilor care vor referendum pentru NEUTRALITATE: „În Constituție, art.11, este consfințită calitatea de stat neutru pentru R. Moldova. Noi respectăm Constituția”

Actualitate 23.02.2024 12:52 Vizualizări1147 Autor: Ziarul National
Președinția le răspunde politicienilor care vor referendum pentru NEUTRALITATE: „În Constituție, art.11, este consfințită calitatea de stat neutru pentru R. Moldova. Noi respectăm Constituția”


Solicitarea unor politicieni din R. Moldova de a organiza un referendum referitor la neutralitatea R. Moldova nu ar avea rost, în condițiile în care statutul de neutralitate este deja fixat în Constituție.

„Readucem aminte pentru toate vocile consacrate ale Kremlinului, care au fantezii despre referendumuri pentru neutralitate, că în Constituție, Articolul 11, este consfințită calitatea de stat neutru pentru Republica Moldova: Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă. Deci, în Legea Supremă a republicii noastre scrie că suntem neutri, că nu facem parte și nu putem adera la blocuri militare, lucru respectat de toate instituțiile statului. Nu este și nici nu poate fi vorba despre vreo aderare la blocuri militare, pentru că asta contravine Constituției. Exact asta i-am spus și în răspunsul la scrisoarea trimisă Administrației prezidențiale de către dna Vlah (Irina Vlah, fosta bașcană a regiunii găgăuze - n.r.)”, a declarat Adrian Băluțel, șef al Cabinetului președintelui Republicii Moldova.

CITIȚI și Organizarea REFERENDUMULUI pentru aderarea R. Moldova la UE în aceeași zi cu alegerile prezidențiale va aduce economii de peste 200 de MILIOANE de lei bugetului național

Aceeași sursă a dat asigurări că autoritățile respectă Constituția.

„Noi ne dorim să păstrăm pacea, să nu fim implicați în conflicte, să trăim în siguranță și bună înțelegere și să avem o armată modernă care apără anume neutralitatea republicii. Noi ne dorim să fim parte a familiei europene, pentru că Uniunea Europeană este cel mai durabil proiect de pace. Acesta este modelul pe care ne construim statul”, a punctat Băluțel pe Telegram.

Menționăm că solicitarea de a pune o întrebare referitoare la neutralitatea R. Moldova în cadrul referendumului anunțat de președinta Maia Sandu a fost făcută publică de politiciana prorusă Irina Vlah la scurt timp după ce șefa statului a vorbit despre organizarea unui plebiscit privind integrarea europeană a R. Moldova în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din toamna anului curent.

„Avem pentru prima dată o decizie a tuturor statelor membre ale UE despre faptul că R. Moldova este binevenită și că toate țările acceptă ca R. Moldova să parcurgă următorii pași. Deci, este pentru prima dată, începând cu decizia de oferire a statutului de țară candidată și, la scurt timp, decizia de inițiere a negocierilor, când noi auzim de la statele membre că nu este doar un vis integrarea europeană a R. Moldova, dar este un lucru real. Sigur că acum depinde de noi să vrem ca acest lucru să devină realitate și, evident, să muncim în fiecare zi și asta facem. Și aici vine și inițiativa pe care am lansat-o acum câteva luni cu privire la organizarea unui referendum. Un referendum republican, constituțional, la care cetățenii R. Moldova să ia o decizie și această decizie să fie scrisă în Constituția R. Moldova”, a explicat recent Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md