11:17:51 27.03.2023
Stiri

Președintele Lituaniei cere UE să păstreze ușile deschise pentru R. Moldova, Georgia și Ucraina: Istoria arată că cel mai eficient mod de a extinde pacea este extinderea UE

Actualitate 16.03.2023 09:29 Vizualizări979 Autor: Ziarul National
Președintele Lituaniei cere UE să păstreze ușile deschise pentru R. Moldova, Georgia și Ucraina: Istoria arată că cel mai eficient mod de a extinde pacea este extinderea UE EP


Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a îndemnat marți, de la pupitrul hemiciclului Parlamentului European, ca Uniunea Europeană să continue să sprijine Ucraina în lupta sa pentru libertate și să își păstreze ușile deschise pentru R. Moldova, Georgia și Ucraina.

Adresându-se deputaților europeni la Strasbourg în cadrul seriei de dezbateri „Aceasta este Europa”, Nausėda a împărtășit experiența țării sale spre independență și lungul drum spre Europa, care într-un fel seamănă cu lupta actuală a Ucrainei pentru libertate.

El a subliniat sprijinul public masiv al Lituaniei pentru Ucraina și faptul că țara sa donează aproape 1,5% din PIB-ul său Ucrainei.

Președintele Nausėda a mulțumit, de asemenea, Parlamentului European pentru poziția sa continuă împotriva ocupației sovietice și pentru actuala sa conducere activă în ajutorarea Ucrainei.

„Cred că astăzi mulți cetățeni europeni înțeleg că lupta Ucrainei este și lupta lor”, a spus el, în discursul său, transmite Calea Europeană.

Crimele Rusiei trebuie să primească un răspuns adecvat prin înființarea unui tribunal internațional, iar activele rusești înghețate trebuie să fie folosite pentru a reconstrui Ucraina, a adăugat el.

Istoria arată că cel mai eficient mod de a extinde zona de pace, stabilitate și prosperitate în Europa a fost și va fi extinderea UE“, a declarat președintele Nausėda.

El a făcut apel la UE să își mențină ușile deschise pentru R. Moldova, Georgia și Ucraina și a susținut dorința Parlamentului de a începe negocierile de aderare a Ucrainei încă din acest an.

Președintele Nausėda a lăudat, de asemenea, UE pentru că a reușit să depășească șantajul energetic al Rusiei.

„Iarna a venit și s-a terminat fără ca nimeni să înghețe în Europa”, a spus el, subliniind că mai sunt încă câteva lecții de învățat din prețurile ridicate ale energiei.

El a pledat pentru mai multe investiții în energia verde și în sursele alternative și a prezentat ca exemplu Lituania, care a reușit să devină independentă față de gazul, petrolul și electricitatea din Rusia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md