10:21:10 20.04.2024
Stiri

Preşedintele francez Emmanuel Macron își exprimă sprijinul pentru R. Moldova faţa de „tentativele de destabilizare ruseşti”

Actualitate 17.03.2023 15:58 Vizualizări1373 Autor: Ziarul National
Preşedintele francez Emmanuel Macron își exprimă sprijinul pentru R. Moldova faţa de „tentativele de destabilizare ruseşti”


Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat vineri sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, faţa de „tentativele de destabilizare ruseşti” în Republica Moldova şi „tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunţat Palatul Elysee, citat de France Presse.

În cadrul unei convorbiri telefonice, şeful statului francez a salutat de asemenea „eforturile” de reformă ale Republicii Moldova, candidată la aderarea în Uniunea Europeană, în special în domeniul „justiţiei pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei”, a adăugat Preşedinţia franceză, citată de Agerpres.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, declară că se confruntă cu un „război hibrid” dus de Moscova pentru „răsturnarea” guvernului proeuropean aflat la putere la Chişinău.

„Reamintind importanţa de a continua reformarea ţării”, Emmanuel Macron s-a oferit să pună la dispoziţia Chişinăului „experţi, în special în materie de securitate cibernetică şi economie”.

Macron s-a declarat pregătit „să acorde întregul ajutor necesar Republicii Moldova pentru organizarea şi desfăşurarea summitului” Comunităţii politice europene, preconizat pentru 1 iunie în această ţară.

Această comunitate, creată în siajul războiului în Ucraina, reuneşte 44 de ţări de pe continentul european, dintre care 17 nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Președinția de la Chișinău informează că Maia Sandu i-a comunicat președintelui Franței că instituțiile moldovenești țin piept provocărilor lansate din exterior și realizate de către grupurile corupte din republică.

„De asemenea, președinta l-a informat pe omologul său despre acțiunile întreprinse de guvernare în contextul agendei de integrare europeană, inclusiv despre reformele în justiție și determinarea autorităților de a avansa în pofida obstacolelor întâmpinate. Oficialii au vorbit și despre pregătirile celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie, la noi în țară, subliniind că această inițiativă a Președintelui Macron este o platformă necesară de discuții pentru toate statele europene. Lidera de la Chișinău a mulțumit pentru parteneriatul puternic cu Franța și pentru proiectele realizate prin Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD), inclusiv cele care ne ajută să creștem eficiența energetică. Președintele Macron ne-a asigurat că Franța ne este alături pentru a depăși greutățile cu care ne confruntăm și în eforturile noastre de dezvoltare democratică”, cităm din comunicatul Președinției.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md