07:21:45 22.01.2019
 
Stiri

Președintele BERD, vizită în R. Moldova: Instituția este gata să susțină republica în restructurarea sectorului bancar și îmbunătățirea securității energetice

Economie 14.02.2018 16:26 Vizualizări1145 Autor: Ziarul National
Președintele BERD, vizită în R. Moldova: Instituția este gata să susțină republica în restructurarea sectorului bancar și îmbunătățirea securității energetice

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este disponibilă de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice durabile. Printre direcțiile prioritare ale BERD pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020 se numără restructurarea sectorului bancar, îmbunătățirea securității energetice, susținerea întreprinderilor private, promovarea comercializării utilităților publice și îmbunătățirea infrastructurii.

Acest mesaj i-a fost transmis astăzi premierului Pavel Filip de către președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, aflat în vizită de lucru la Chișinău.

La întâlnirea cu oficialul BERD, șeful Executivului a exprimat recunoștință pentru sprijinul continuu oferit de această instituție Republicii Moldova în domenii-cheie de cooperare, cum ar fi dezvoltarea economică și socială, știința și inovarea, reabilitarea infrastructurii, susținerea integrării în piețele energetice europene și diversificarea surselor de energie.

Totodată, Pavel Filip a apreciat suportul acordat de BERD Consiliului Economic, care reprezintă o platformă eficientă de dialog dintre Guvern și mediul de afaceri, contribuind la îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător. Printre proiectele din agenda de reforme, elaborate pe această platformă, se numără reducerea actelor permisive, optimizarea raportării, modificarea Codului muncii, precum și alte inițiative importante pentru mediul de afaceri.

Prim-ministrul s-a referit și la implementarea reformei administrației publice centrale, inclusiv pentrusporirea capacității instituțiilor de a utiliza eficient asistența financiară externă.

În context, Pavel Filip a subliniat importanța asistenței oferite de BERD pentru îmbunătățirea securității energetice a țării în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Tratatului Comunității Energetice și al Acordului de Asociere RM-UE.În mod special a fost evidențiată construcția conductei de gaz Ungheni-Chișinău.

Un comunicat de presă al Guvernului subliniază că președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a apreciat eforturile Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației și asigurarea stabilității în sectorul bancar, fapt ce sporește atractivitatea țării pentru investitori.

Menționăm că, în anul trecut, BERD a acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 131 de milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte, printre care finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, susținerea sectorul bancar, finanțarea măsurilor de eficientă energetică. De la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat 122 de proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Vasile 14.02.2018 18:00

Daca sunt gata s ainvesteasca ind omeniul energetic inseamna ca avm sanse sa fie finisat Gazoductul Iasi Chisinau??

Spencer 14.02.2018 21:21

Și normal că este gata, guvernarea noastră a recăpătat deja încrederea majorității instituțiilor europene.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md