16:22:20 18.05.2022
Stiri

PRESA // Între președintele Dodon și Igor Ciaika, în custodia căruia sunt cei doi piloți moldoveni, ar exista o „prietenie cu iz PENAL”

Politică 13.02.2019 08:30 Vizualizări4158 Autor: Ziarul National
PRESA // Între președintele Dodon și Igor Ciaika, în custodia căruia sunt cei doi piloți moldoveni, ar exista o „prietenie cu iz PENAL” deschide.md


Președintele Igor Dodon și Igor Ciaika ar fi foarte buni prieteni, iar faptul că cei doi piloți moldoveni nu sunt în custodia autorităților oficiale, dar a ONG-ului controlat de fiul procurorului general al Rusiei ridică mai multe semne de întrebare. „Prietenie cu iz penal între Dodon și Ciaika, rusul care ține piloții moldoveni ostatici la Moscova”, scrie Deschide.md, care analizează relația dintre șeful statului și Ciaika, care ar fi implicat în scheme de corupție.

„Cei doi ostatici moldoveni eliberați din mâinile talibanilor din Afganistan nu sunt în custodia autorităților ruse. Acest lucru reiese dintr-un comunicat de presă al MAEIE, în care se spune că cei doi sunt în custodia unei organizații non-guvernamentale. Dacă analizăm pozele președintelui, comunicatele și declarațiile făcute de el putem spune că aceștia sunt pe mâna prietenului lui Dodon - Igor Ceaika. Chiar dacă nu este menționată denumirea acestui ONG, despre care vorbesc autoritățile ruse, filmările publicate de președintele Igor Dodon ni-l prezintă pe Igor Ciaika, fiul procurorului general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, primul fiind și co-președintele Asociației „Delovaia Rossia””, scrie sursa citată.

Portalul se referă și la întâlnirile anterioare dintre Dodon și Ciaika. „Întrevederile anterioare ale președintelui Dodon confirmă faptul că acesta este într-o strânsă legătură cu fiul procurorului general al Rusiei. Dovadă sunt mai multe comunicate de presă plasate chiar pe site-ul președinției: unul pe 7 septembrie 2017, al doilea pe 24 mai 2018 iar ultimul acum două zile, când Dodon a anunțat despre eliberarea ostaticilor”.

Diplomația de la Chișinău mai spune că „s-a luat legătura cu organizația indicata de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri”. Și Procuratura Generală a spus astăzi într-un comunicat de presă că „a constatat în cadrul măsurilor de salvarea ostaticilor mai multe încercări de aşa-numită implicare a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje”. Astfel spus, cel care urmează să le permită reprezentanților MAEIE, care sunt acum la Moscova, să-i vadă pe conaționalii noștri eliberați din mâinile talibanilor nu este nimeni altul de cât prietenul președintelui Dodon - Igor Ciaika.

Igor Ciaika este cel care și-a manifestat interesul să deschidă o așa numită fermă de criptomonede, lucru despre care a vorbit și separatistul Krasnoselski motivând că intenționează să aprobe o astfel de lege pentru investitorii ruși. Toate acestea în timp ce guvernele occidentale insistă ca criptomonedele să nu fie legalizate, pentru că sunt o modalitate de spălare a banilor.

Anterior, Ciaika a intrat rapid în vizorul presei din R. Moldova după ce autoritățile moldovene nu au permis decolarea unui avion charter rusesc, la bordul căruia se afla un grup de oameni de afaceri ruși printre care și fiul procurorului general al Federației Ruse și patru reprezentanți ai Serviciul protocol al vicepremierului Rogozin.

Presa rusă a scris despre Ciaika că ar fi implicat în scheme de corupție. În investigația publicată de Fondul de luptă cu corupţia (FLC) sunt vizați mai mulți membri ai familiei Ciaika. Despre Igor Ciaika, în material se spune că ar fi proprietarul unui business de miliarde, legat în întregime de contracte de stat. Aceeași sursă notează că Igor Ciaika este cea mai importantă parte a activității familiale a procurorului general, el controlează companii cu o cifră de afaceri de 300 miliarde de ruble (aproximativ 4,39 miliarde de euro) și este pe deplin încadrat în afacerea fratelui său mai mare. În opinia FLC, toate acestea sunt posibile datorită tatălui lor – procurorul general al Rusiei, Iurie Ciaika.

Mai multe detalii AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md