20:44:01 03.07.2020
 
Stiri

Premierul Filip e SIGUR că R. Moldova va primi în 2018 două tranșe din ajutorul macrofinanciar: „Pentru noi nu e o povară să îndeplinim cele două condiționalități despre care se consideră că nu au fost duse până la capăt”

Politică 07.05.2018 11:00 Vizualizări1070 Autor: Ziarul National
Premierul Filip e SIGUR că R. Moldova va primi  în 2018 două tranșe din ajutorul macrofinanciar: „Pentru noi nu e o povară să îndeplinim cele două condiționalități despre care se consideră că nu au fost duse până la capăt”


Premierul Pavel Filip susține că prima tranșă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro întârzie și din cauza opoziției de la Chișinău, care ar „obstrucționa” finanțările pentru R. Moldova, dar se arată sigur că, până la finele acestui an, Uniunea Europeană va debursa două tranșe pentru republica noastră.

„Faptul că se întârzie cu asistența macrofinanciară este și rezultatul opoziției de la Chișinău. Totuși, aceste acțiuni sunt în defavoarea politicienilor care optează pentru obstrucționarea finanțărilor pentru R. Moldova. Cu cât mai sus ridică acest subiect, cu atât mai mare va fi dezamăgirea lor atunci când vom primi această asistență macrofinanciară. Vreau să vă asigur că, după discuțiile avute cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, și cu Comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, Pierre Moscovici, vom primi prima tranșă. Dânșii m-au asigurat că anul acesta va fi și a doua tranșă”, a declarat Pavel Filip într-un interviu pentru Prime TV, după cel de-al IV-a Consiliu de Asociere R. Moldova – UE.

În același context, prim-ministrul s-a referit și la cele două condiționalități, care în opinia oficialilor europeni nu ar fi fost îndeplinite de autoritățile de la Chișinău. Oficialul consideră că cele două condiționalități care se consideră că nu au fost duse până la capăt sunt interpretabile.

CITIȚI și UE cere în continuare autorităților de la Chișinău să recupereze banii furați din sistemul bancar, să-i aducă în fața justiției pe cei vinovați și anunță că va monitoriza cu atenție alegerile parlamentare din 2018

„E vorba de aprobarea bugetului rectificat și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI). În condiționalități nu se vorbește despre rectificarea bugetului, dar ok, ne-am resemnat și vom face acest lucru. De asemenea, în condiționalități se vorbea că trebuie să înregistrăm progrese pe dimensiunea angajării inspectorilor la ANI. Această autoritate a făcut public concursul, iar oamenii au depus cereri. Dar există o procedură care durează și va fi finalizată, în cel mai bun caz, la începutul lunii iunie. Este deja un proces pornit, care este ireversibil. Cu certitudine nu sunt cele mai mari probleme și pentru noi nu reprezintă o povară să le îndeplinim”, a precizat Pavel Filip.

Premierul a mai adăugat că la cea de-a IV-a reuniune s-a simțit ca la o discuție între prieteni, iar oficialii europeni au remarcat progresele înregistrate, dar și unde mai trebuie de muncit.

„Au fost remarcate progresele pe care le-a înregistrat R. Moldova cu referire la agenda de reforme și celelalte dimensiuni, care mai sunt încă problematice. Vorbim aici despre justiție, frauda bancară, discuțiile în jurul Codului electoral. În acest an s-au punctat foarte bine și progresele, dar și acolo unde trebuie să mișcăm lucrurile mai repede”, a conchis sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

SlavaS 07.05.2018 11:53

dl premier, ca 'ntodeauna este cu capul in nori, și cu memorie foarte scurtă, uitând de: 1. codul electoral; 2. lipsa de careva progrese in recuperarea a ceea ce sa furat din cele 3 bănci; 3. transparentă in finanțarea partidelor... 4. etc. Si nu prea înțeleg cum partidele din opoziție le pun bete 'n roate celor care guvernează. Din asta reies două concluzii: 1. opoziția este mult mai bună, dacă ne-având nici un acces la conducere totuși reușește sa blocheze anumite decizii; 2. guvernarea este proasta, dacă având toate pârghiile la dispoziție nu se isprăvește

Dorin 07.05.2018 11:57

Aici și europenii oleacă îndoaie bățul, toate condițiile au fost îndeplinite, au rămas doar ceva chestii tehnice ce ține de angajarea lucrătorilor la ANI, e o chestie ce ține de timp, concursuri, etc ...

Cornel 07.05.2018 12:09

Slava, hai lasă aburii, oficialii de la Bruxelles au spus că banii vor ajunge în cel mai tîrziu caz în iulie curent

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md