03:45:59 16.07.2018
 
Stiri

Premierul Filip a vorbit la ședința Guvernului despre o BUCURIE care merită împărtășită cu toți cetățenii R. Moldova: „Este o mare REALIZARE”

Social 06.12.2017 16:30 Vizualizări1391 Autor: Ziarul National
Premierul Filip a vorbit la ședința Guvernului despre o BUCURIE care merită împărtășită cu toți cetățenii R. Moldova: „Este o mare REALIZARE”

Mărţişorul a fost inclus, astăzi, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. „Este o bucurie care merită împărtășită cu cetățenii R. Moldova”, a declarat premierul Pavel Filip astăzi, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit prim-ministrului, este vorba de o mare realizare, deoarece mai multe țări depun eforturi colosale pentru ca diferite obiective sau locuri să fie incluse în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. „Atunci când se muncește cu dedicație, ne reușește. Îi mulțumesc doamnei Monica Babuc și echipei care a lucrat la acest dosar. Anul trecut a fost trecut în această listă și covorul național. E vorba de niște lucruri simbolice, dar foarte prețioase pentru R. Moldova”, a subliniat oficialul.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei UNESCO, care a avut loc pe insula Jeju, din Coreea de Sud.

Astfel, în baza dosarului depus de Republica Moldova, România, Bulgaria și FYROM (Macedonia), experţii internaţionali ai Comitetului Interguvernamental UNESCO au apreciat valoarea universală de necontestat a „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie” și a rolului pe care îl au în îmbogățirea diversității culturale și promovarea comunităților locale.

În afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea altor două elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013) și „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” (2016).

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Artur 06.12.2017 17:10

Desigur că este un succes, având în vedere că nomeni pînă acum nu s-a dezbătut să facă macar acest lucru, dar nici nu-i așa de ușor.

Vasile 06.12.2017 17:38

Trebuie sa recunoaștem ca Monica Babuc ca manager e una dintre cele mai bune. Cu resurse mici, a facut lucruri mari cit a fost doar la ministerul Culturii, acum cu comasarile vor face si mai mult.

Spencer 06.12.2017 19:25

Cât de mândri trebuie săă ne simțim că o tradiție de-a noastră a fost inclusă într-un patrimoniu mondial!

Polilogu 07.12.2017 00:10

”Mandrie de-a noastra”??? Pai, omule drag, eu sunt din Banat si de cand ma stiu eu, parintii si bunicii mei au avut bucuria martisorului !! Si nu a lui 8 Martie !! Ce dracu te... mandresti ca prostu-n copac , cand acest OBICEI ROMANESC este unic pt toti romanii de sute si sute de ani !! Si unic intre toate popoarele lumii !Ma simt profund insultat de prostia ta de mandrie țîfnoasă de molotovean !!!Citeste studiile etnografice si folclorice romanesti care sunt nu de cativa ani, ci de peste 300 de ani cunoscute si cercetate !!! Ai auzit de SCOALA ARDELEANA care si-a facut o glorie eterna cu punerea in valoare a obiceiurilor populare romanesti?? !!Ma si simt profund insultat cu mandria ta prosteasca de MOLOTOVEAN!! Mai, omule , mai!! Tu ai auzit macar de SIMION FLOREA MARIAN, bucovinean român din Cernauti care de peste 100 de ani ți-a publicat cercetarile ? Dar de ATANASIE MARIAN MARIENESCU , banatean din LIPOVA ARADULUI care din 1790 au facut culegeri de folclor si obiceiuri romanesti?? Toate cartile lor au fost publicate in ROMANIA, mai nenorocit MOLOTOVEAN incult ce esti !Du-te si mai da odata BACALAUREATUL ! La limba si literatura română l-ai picat cu brio !Demersurile României la UNESCO a asociat si RM la recunosterea acestui obicei si e ceva absolut normal ! ASTA TREBUIA SA SPUNA FILIPAȘUL VOSTRU si RO sa-i aducă multumiri !!Voi va bateti joc de ROMANIA si cultura ei cu fiecare cuvant care va iese pe gura ?? RUSINE !!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md